Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков съобщи пред журналисти, че ще се прави юридически анализ на ситуацията с натрупани неплатени глоби за винетки, която принуди жителите на с. Пролеша край Божурище да протестират.
Дали има юридическа възможност глобите да бъдат опростени, дали има възможност частично да бъдат опростени, защото те се наслагват една върху друга в рамките на годината, за това тепърва ще се направи юридически анализ, каза министърът и допълни, че ще бъде направено всичко възможно в рамките на закона да бъде помогнато на хората.
Това е част от филма "Изпращането на глашатая", обясни министърът образно причините за проблема. Той раздаде на журналистите снимки с кадри от Министерския съвет от 28 февруари 2020 г., когато премиерът тогава Бойко Борисов изпрати около София председателя на Пътната агенция да обяснява къде и как ще се плащат винетки. Министърът напомни, че в същия ден има решение на МС, в което е разписано, че винетки не се плащат само до разклонението за Божурище. Истината е, че хората буквално са излъгани на 28 февруари 2020 г., заяви министърът. Той посочи, че те е трябвало да плащат винетки според Постановлението на МС и съгласно знаците за винетка, които са на място.
Министърът помоли протестиращите да насочат недоволството си пред централата на ГЕРБ и заяви, че вината за ситуацията не е на служебния кабинет.