С откриваща конференция Българската телеграфна агенция (БТА) даде началото на проекта "Европа в България: Общо бъдеще", който представя политиките на сближаване на Европейския съюз относно инвестиции в национални и регионални програми за стимулиране на растежа, заетостта, социалната интеграция. Събитието се проведе в зала "МаксиМ" на БТА.
Дискусията откри генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Той отбеляза, че смисълът на политиката на сближаване е хората да останат в България. Вълчев отправи две послания за важните неща, които не могат да бъдат купени с пари - дружелюбност и знание между хората едни за други. По думите му медиите и в частност инициативата на БТА за реализирането на проекта е добър пример за това какво е бъдещето на сближаване чрез знание.
В приветствието на еврокомисаря с ресор „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел към участниците в дискусията се отбелязва, че създаването на местни регионални инвестиционни проекти е ключово. Габриел подчертава, че целта е иновациите да носят полза на гражданите във всеки регион на Европа. Съвместната работа между регионите на всяка държава членка ще допринесе за превръщането на Европа в лидер в иновациите, заявява еврокомисарят.
Служебният вицепремиер по управление на европейските фондове Атанас Пеканов коментира, че една трета от средствата на ЕС са предназначени за програмите за сближаване. Той подчерта, че кохезионните фондове трябва да останат дългосрочна инвестиционна политика на ЕС, за да подпомагат регионите, които срещат предизвикателства, а не да решават краткосрочни кризи.
Според директора на дирекция "Национален фонд" в Министерството на финансите (МФ) Детелина Караенева страната ни е натрупала сериозен опит в управлението на европейските средства. Тя подчерта, че МФ е "стожер на финансовата дисциплина", но се стреми паралелно с това и да бъде ключов партньор. 
Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева отбеляза, че през новия програмен период ресорното министерство ще работи още по-усилено за подобряване на диалога между държавата и гражданите.
Целите в програма "Околна среда" (2021-2027) бяха представени от Марта Цветкова, експерт от Министерството на околната среда и водите. Те са свързани с това да се постигне по-чиста околна среда и изпълнение на ангажиментите ни по европейското екологично законодателство.
Експертът в Министерството на транспорта и съобщенията Мартин Георгиев представи приоритетите в Оперативна програма „Транспортна свързаност" (2021 – 2027 г.). Колкото и да се опитваме да развием районите в северната част на страната, основната транспортна връзка е тази между Турция и Централна Европа и тя минава през Южна България, посочи той.
Според Иван Иванов, директор на дирекция "Централно координационно звено" в Министерския съвет, успехът не може да се случи, без да се провеждат реформи в съответните сектори. Трябва да започнем да живеем с усещането, че реформите не са защото Брюксел иска, а защото са важни за нас като общество, каза той.
Заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова каза, че акцент в Програмата "Развитие на човешките ресурси" за новия програмен период е стимулирането на по-добра работна среда и развитието на социалните услуги за хората в нужда.
В дискусията участие взе и ръководителят на Управляващия орган на Оперативни програми "Добро управление", "Техническа помощ" и "Административен капацитет" Ирена Първанова.
"За този програмен период всички държави членки на ЕС са задължени да предвидят финансиране от страна на държавата на пактовете за почтеност. Те представляват задължение да се определят ключови стратегически проекти във всяка държава, които да бъдат наблюдавани от независими организации“, каза тя.
Политиките в сферата на образованието представи Иван Попов, заместник-директор на Изпълнителната агенция "Програма за образование". Той посочи, че близо 2 млрд. лв. са предвидени по програма „Образование“, която има общо три приоритета.
Велина Попова от Министерството на иновациите и растежа посочи, че подкрепата и инвестициите ще бъдат насочени към предприятията - за разработване и внедряване на иновации и дигитализация.
Заместник-министърът на земеделието Георги Събев каза, че приоритети на общата политика в областта на рибарството са четири - риболов и контрол, аквакултури и преработка, водено от местните общности развитие и морско наблюдение.
Според Ася Ламбрева от Столичната община е безспорно, че европейските структурни инвестиционни фондове са ключов инструмент за постигане на устойчив растеж. Тя даде пример с успешно реализираните проекти като изграждането на метрото и осигуряването на нови електробуси.
Кирил Вълчев закри конференцията с думите, че най-важното е сближаването между регионите да бъде като „Единство в многообразието“, а не уеднаквяването им.
Целта на проекта "Европа в България: Общо бъдеще" е да предоставя информация на широката общественост и да насърчава открит диалог относно политиката на сближаване, резултатите на местно ниво и ролята ѝ за изпълнението на политическите приоритети на ЕС, обобщи той.   
Видео запис от конференцията е достъпен тук
Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА "Европа в България: Общо бъдеще". 
По материала работиха Иван Лазаров, Борислава Бибиновска, Ивона Величкова и София Господинова