Сатиричната опера „Чичовци“ от Лазар Николов  ще закрие 52-то издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство (ФОБИ) в Стара Загора, съобщават от  Софийската опера. Събитието е на 2 декември.
Постановката е реализирана по повод 100 години от рождението на Лазар Николов - композитор-авангардист, автор на оперна, симфонична, камерна музика, филмови и театрални музикални картини.
„Чичовци“ е създадена през 1971 г. и дълги години не е поставяна на сцена. Първата й постановка в Софийската опера е на Пламен Карталов. Той споделя, че „Чичовци“ е една нелесна творба, но произведение с изпреварващ в творчеството подход и на композитора Лазар Николов, и на автора на текста Иван Вазов. Маестро Карталов смята, че „нашата жива връзка с българските композитори говори за една идентичност, не само културна, социална и духовна, но и нравствена.“
Диригент на спектакъла е Жорж Димитров, сценографията е на Свен Йонке, а в ролите на Хаджи Смион, Иванчо Йотата, Мирончо и останалите Вазови герои са Атанас Младенов, Костадин Андреев, Емил Павлов, Атанас Йонков, Николай Павлов, Николай Петров, Веселин Михайлов, Петър Бучков и други.
/ДД