Хората се обръщат към шоколада и лакомствата, за да повдигат духа си в рецесия. На основата на това предположение британската компания за производство на шоколад "Хотел чоклъд" (Hotel Chocolat) се готви за много натоварен коледен период, предаде Ройтерс.
Все пак, като проява на предпазливост в тежката икономическа среда, главният й изпълнителен директор Ангъс Тирлуел предупреждава, че все още е твърде рано да се прави годишна финансова прогноза заради завръщането на предпандемичните навици за пазаруване за покупки в последната минута. 
"Откриваме, че хората имат нужда от шоколад. Виждали сме това и друг път във времена на рецесия, например през 2008 г. В такива периоди сме много устойчиви", каза Тирлуел.
По-рано компанията обяви основна печалба, преди отчитане на данъци и извънредни разходи, от 21,7 млн. бр. лири за последната си финансова година. Това е повече от двойно спрямо предходните 12 месеца и за този растеж са допринесли абонаментите за машини за горещ шоколад. Фирмата ще обяви новите си прогнози през януари.
След като предишните два периода на празнично пазаруване бяха нарушени от пандемията, сега британските купувачи се наслаждават на това да излизат и да обикалят магазините, откъдето идват около 70 процента от продажбите на групата през последните шест месеца, казва Тирлуел.
"Хотел чоклъд" има над 100 магазина във Великобритания и фабрика за шоколад в Кембриджшър, Източна Англия.
Заради нарастващите сметки за битови разходи в Обединеното кралство потребителите се насочиха към по-евтини марки в супермаркетите, но според Тирлуел това не важи за специализираните магазини. 
Хората все още искат да се поглезят и да купуват подаръци за близките си, разказва той, допълвайки, че много повече се тревожи от инфлационния натиск, например от по-високите сметки за ток за фабриката му, отколкото от перспективите за търсенето.