Фотографска изложба „Корен“ ще бъде открита в столичното ателие „Пластелин“. Експозицията изследва живота на бесарабските българи в Молдова и Украйна и ще може да бъде видяна от публиката от 5 декември, съобщават организаторите.
Автор на кадрите е Михаела Аройо. Изложбата е част от дългосрочен неин проект от 2019 г. Фотографиите са резултат от проследяването на личности от Бесарабия, които допринасят за съхраняването на българската идентичност. Повече за тяхната култура посетителите ще могат да разберат от разговора на авторката с етнолога Галин Георгиев.
Част от откриването на събитието ще бъде и музикално изпълнение на фолклорни песни от бесарабската българка от Украйна Биляна Митева и Весела Тодорова от Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.
Фотографската експозиция е част от фестивала „Аморфна фаза“, който ще се състои в периода от 2 до 12 декември в София. Откриващото събитие е изложба с илюстрации, озаглавена „Да спасиш Лиско“ , която е вдъхновена от поредицата „Приключенията на Лиско“ на Борис Априлов. 
Тя е тематично продължение на експозицията „Български художници на книги в европейската Нощ на литературата 2022 във Варна“ и ще бъде представена във „FOX book café“. За илюстрирането на книги и полезните практики в изкуството с публиката ще говорят Мира Мирославова и Петя Димитрова. Модератор ще е Валентина Стоева от фондация „Детски книги“. Ден по-късно, на 3 декември, на същото място ще има рисувателно ателие „Лиско и всякакви фантастични герои“.
Книгите „Истории от космоса“ и „Виждам те“ ще бъдат представени от автора и издател Таня Петкова. Събитието ще е на 10 декември във „FOX book café“. В среща-разговор авторите на фентъзи романи Цветина Цолова („Нулева година“, „Да спасиш Сън“) и Кристиян Недялков („Хрониките на селянина“) ще обсъдят предстоящите си книги и ще коментират писането в жанра. 
Изложба „Звук“ на Борис Иванов-Боби ще бъде открита в ателие „Пластелин“ на 8 декември. Тя ще представи работата на автора в сферата на живописта.
Темата „Изкуство и психично здраве в социално-ангажираните творчески практики“ ще бъде дискутирана от фотографа Владислав Лепоев, визуалния артист Ина Валентинова и съвременния танцов артист Надежда Дичева. Събитието е в партньорство с фондация „Рефлектор“ и ще се състои на 6 декември в пространството за изкуство „Avrtikl“. На същото място ден по-късно ще бъде показана и поп-ъп инсталацията „Стаята“. Нейни автори са Ина Валентинова и Кая Ценкуловска. Изложбата изследва връзката между ежедневието и мястото на изкуството в него.
Като част от закриването на експозицията на 10 декември ще се състоят литературно четене и разговор на тема „Собствена стая“. В тях ще участват Преслава Виденова и Камелия Панайотова, а модератор ще е Теа Денолюбова.
Фестивалът се организира от „Аморфа Академия за създатели на културен живот“ – програма на младежка фондация „Аморфа“, осъществена с подкрепата на национален фонд „Култура“ по програма „Годишен грант 2021“. Събитието е продукт на петия интердисциплинарен модул от програмата с ментор Ивелина Русева, културен мениджър, арт педагог, художник и изследовател. / ГН