Швейцария е замразила финансови активи за 7,5 милиарда швейцарски франка (7,93 милиарда долара) към 25 ноември, попадащи в обхвата на санкциите, наложени срещу руснаци в отговор на инвазията на Москва в Украйна. Това съобщи днес Държавният секретариат по икономически въпроси (SECO), предаде Ройтерс.
Същевременно швейцарските власти са установили наличието в страната на активи на стойност 46,1 милиарда швейцарски франка (48,79 милиарда долара), притежавани от руски граждани и юридически лица, съобщи Асошиейтед прес. Това обаче е много по-малко от между 150 и 200 милиарда франка (158-211 милиарда долара) руски финансови активи, които са депозирани в банките в Швейцария, по оценка на Швейцарската банкова асоциация (SBA).
В началото на март Швейцария обяви финансови мерки срещу руски граждани и компании, след което замрази техни активи. Мерките включват и забрана за финансовите институции в Конфедерацията да приемат депозити в размер на над 100 000 франка (105 774 долара) от руски граждани или юридически лица (фирми или организации). Всички налични депозити, които са над тази сума, трябваше да бъдат декларирани до началото на юли пред Държавния секретариат по икономически въпроси.