Нека да покажем, че 1 декември е наистина денят на нашето единство - ден на всички онези, чието сърце потрепва пред трикольора, заяви румънският премиер Николае Чука в съобщение по повод националния празник на страната, предаде Аджерпрес.
"Сто и четири години след Великото обединение се намираме отново в значим момент от нашата история: продължаваща война на източната ни граница и национална цел, към която насочваме цялата си енергия - присъединяването към Шенген. И сега, и в края на Първата световна война, основните теми в националния дневен ред са сигурността, стабилността и модернизацията на Румъния. За разлика от 1918 г. сега имаме еврофонодве за реформи и развитие, както и защитата, предоставена от НАТО, най-силния военен алианс в историята", написа премиерът на страницата си във Фейсбук.
Той добави, че "днес имаме дълга да преодолеем всички повърхностни разногласия и да конкретизираме усилията за постигане на целите от национално значение в името на благосъстоянието на хората през утрешния ден".
"Заедно с Великото обединение румънският народ спечели правото си на самоопределение, очакван момент на справедливост в нашата история. Всичко хубаво, което съвременна Румъния е постигнала, е било постигнато благодарение на единството на волята, когато народът и неговите елити са имали обща национална цел. Оттогава народът, територията и суверенитетът остават основните стълбове на румънската държава. Колкото и трудни да са били изпитанията на историята, румънският народ е устоявал и се е развивал чрез единство. Заедно румънците защитаваха своята територия и суверенитет. Заедно те прогониха тоталитарните режими, които помрачаваха историята ни в продължение на половин век. Днес ние се радваме на статут на член на Европейския съюз, на уважаван и доверен съюзник на НАТО и на стратегически партньорства с други държави, които споделят ценностите на демокрацията и върховенството на закона", подчертава в посланието си Чука.
Чудесна е емоцията, която събуждат у нас успехите на всеки румънец и нашите успехи като нация, отбелязва премиерът.
"Да се гордеем, че сме румънци, мисля, че може да бъде цел на всички нас и можем да я постигнем, като подкрепим институционалната ефективност, развитието на икономиката и стандарта на живот, така че всички румънци да се чувстват като у дома си, в една Румъния, здраво стъпила на оста на западното развитие. С мисълта за единството на нашите предци, които почитаме заради грижата им за бъдещето на нацията, съм убеден, че можем да продължим започнатото от тях и да се справим с настоящите предизвикателства. За много години, Румъния! За много години на всички румънци в страната и в чужбина!", завършва посланието на Чука по случай националния празник на Румъния.