Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич предупреди днес гражданите на Сърбия да избягват да пътуват до Турция през следващите седмици, особено до столицата Анкара, поради възможни терористични нападения, предаде Танюг.
„Искам да предупредя гражданите, че според информацията на службите за сигурност през следващите няколко седмици могат да се очакват терористични атаки, а в този случай информацията се отнася за столицата на Турция Анкара“, каза Дачич в изявление за Танюг.
Той добави, че трябва да се има предвид, че това може да се отнася и за други части на Турция и помоли гражданите на Сърбия да избягват да пътуват до тази страна през следващите седмици, ако нямат неотложна нужда.
Ако нашите граждани вече са там, трябва да избягват места с много хора, като пешеходни зони, метро, ​​автогари и други подобни места. Казвам го изключително от съображения за сигурност, защото имаме задължение, както правят другите държави, да предупредим нашите граждани, да не би да се случи терористична атака, а ние да не сме споделили с нашите граждани, каза Дачич.
Той добави, че Сърбия и Турция имат добри отношения, че развиват сътрудничество на всички нива.
„Въпреки това, дори ако Турция е приятелска страна за нас, трябва да споделя с гражданите информацията, която получихме от службите за сигурност. Така че съветът и препоръката е да избягват пътувания до Анкара през следващите няколко седмици, а ако пътуват до други градове или трябва да бъдат там, гражданите трябва да избягват места, където са възможни терористични атаки“, каза Дачич.
При терористична атака на 13 ноември в центъра на Истанбул загинаха шестима души, а 81 бяха ранени.