Изложба „Свързани корпуси“ ще покаже Леда Старчева в къща музей „Вера Недкова“. Вернисажът е на 1 декември, съобщават от Националната художествена галерия (НХГ).
За експозицията Старчева се вдъхновява от мястото, на което ще бъде подредена и от малките улици по пътя от дома до ателието си. „Минавам край непроницаеми бетони – паметници на индустрията, която крепи света… Виждам отломките и стърчащите арматури…“, казва тя.
„В настоящата експозиция Леда Старчева включва изчистени и изразителни индустриални форми и конструкции. Тя анализира и изследва границите и целостта на обектите, като начинът й на работа се характеризира със структуриране на малки по мащаб модели, в които отделните елементи преминават в множество отчетливи фрагменти. Авторката търси взаимовръзката между обемите, частите и отделните сегменти, които свързва и поставя под различен ъгъл и ракурс“, пише по повод изложбата нейният куратор Диана Драганова-Щир.
Експозицията е част от програмата „В дома на Вера Недкова“, започнала през 2019 г.
Леда Старчева е родена на 31 октомври 1960 г. в София. Завършва Художествената академия, член е на Съюза на българските художници. Участвала е в сборни изложби в Братислава, Париж, Токио, Берлин, Москва, Виена и Прага. / ГН