Всички десет общини в област Смолян имат сключени договори за зимна пътна поддръжка, според информация от Областната администрация. За снегопочистването на републиканска пътна мрежа е сключен 7-месечен договор с пътноподдържаща фирма, която вече е доставила необходимите количества пясък и сол за обработка на трасетата. От 11 ноември в областта е въведен режим на зимна готовност, като териториалните структури на държавните институции  са предприели превантивни мерки и организация за работа при тежки зимни условия.
Оперативен център в  Регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ обобщава пълната информация за състоянието на областта при  зимни условия. Извършена е профилактика на електроснабдителната мрежа, помпените станции и ВиК съоръженията, за които има риск от обледяване при ниски температури.  От Областната администрация уточняват, че военното формирование на 101-и Алпийски полк е в готовност да съдейства и оказва помощ на населението при бедствени зимни ситуации в областта. Координирайки готовността за работа при зимни условия, от Областната управа са разпоредени проверки на 16 язовира и 2 хвостохранилища в областта, като сериозни проблеми по отношение състоянието на язовирните стени и съоръженията не са установени. 
Снеговалежът в планинската област преминава в дъжд на отделни места през последното денонощие, а пътната обстановка е нормална.