С 439 души по-малко са били заетите в отбранителната индустрия през 2021 г. спрямо предходната. В края 2021 г. общо 23 646 души са били пряко заети в сектора, докато в края на 2020 г. техният брой е бил 24 085. Видно е, че пряко заетите намаляват въпреки новите 24 фирми, които за пръв път заявяват издаване на документи по реда на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната (ПСО), и на изделия и технологии с двойна употреба (ЗЕКПСОИТДУ). Това каза Димитър Бучков - секретар на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет. Той представи на заседанието на парламентарната икономическа комисия Доклад за изпълнението на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба от Междуведомствения съвет през 2021 година. Комисията прие Доклада.
Бенко Ламбев, главен специалист в Секретариата на Междуведомствения съвет, който също присъства на заседанието, посочи, че за тази година се очаква негативната тенденция да се обърне. С новата обстановка, която се създаде след 24 февруари, предприятията от отбранителната промишленост масово търсят работници и обявяват места за тяхното наемане и към края на тази година картината ще бъде друга, коментира експертът.
Бучков информира членовете на комисията, че миналата година са намалели основно заетите в производствените предприятия, докато съставът на търговските е по-постоянен. По-голямата бройка идва от съкращението на специалисти, основно от ВМЗ и други фирми, а подготвени кадри няма откъде да дойдат, допълни той. Бучков изрази личното си мнение, че причина за тази негативна тенденция е образователната система, като визира липсата на професионални гимназии, които да подготвят специалисти за тази индустрия. Освен ВМЗ, кадрови проблем има в "Лясковец", "Арсенал", "Дунарит", а увеличение се отчита само при охранителна фирма МОБА на Министерството на отбраната, каза Бенко Ламбев. 
Председателят на Комисията Мартин Димитров (ПГ на "Демократична България") пое ангажимент, ако експертите внесат предложения за решаване на кадровия проблем, да запознае с него членовете на Комисията. Румен Гечев (ПГ "БСП за България") напомни, че този проблем се отнася и за много други професии, като изтъкна, че в редица държави той се решава със сключване на договори с обучаващите се, като фирмите поемат разходите по образованието на бъдещите си служители, подписвайки договори с различен срок.
Междуведомственият съвет е имал през 2021 г. 9 заседания, от тях 3 неприсъствени при 3 действащи правителства (1 редовно и 2 служебни), на които е разгледал заявленията на 153 фирми за издаване на лицензи и удостоверения за регистрации, както и за промяна на обстоятелствата, настъпили след тяхното издаване, информира Бучков депутатите. Нараства броят на разгледаните заявления - от 99 през 2008 г. до 153 през 2021 г., допълни той. На проведените през миналата година заседания след разглеждане на 153 заявления Междуведомственият съвет е издаде следните документи: 24 едногодишни лиценза за износ и внос на продукти, свързани с отбраната; 71 петгодишни лиценза за износ и внос на продукти, свързани с отбраната; 2 петгодишни лиценза за транспортиране на продукти, свързани с отбраната, между две трети страни без влизане на територията на Република България; 65 удостоверения за регистрация за трансфер на продукти, свързани с отбраната; 39 удостоверения за регистрация за брокерска дейност с продукти, свързани с отбраната; 2 изменения на едногодишни лицензи за износ и внос на продукти, свързани с отбраната; 8 изменения на петгодишни лицензи за износ и внос на продукти, свързани с отбраната; 1 изменение на петгодишен лиценз за транспортиране на продукти, свързани с отбраната, между две трети страни без влизане на територията на България; 11 изменения на удостоверения за регистрация за трансфер на продукти, свързани с отбраната; 3 изменения на удостоверения за регистрация за брокерска дейност с продукти, свързани с отбраната, каза експертът.
Междуведомственият съвет през 2021 г. е приел за сведение 26 уведомления за промяна на обстоятелствата, при които са издадени документи по ред на ЗЕКПСОИТДУ, отказал е издаването на един едногодишен лиценз за износ и внос на ПСО. Прекратил е по заявление на притежателите един лиценз за износ и внос на продукти, свързани с отбраната, едно удостоверение за регистрация за трансфер на ПСО и едни сертификат за получател на ПСО, каза Бучков. Прекратяването на сертификата за получател е било по заявление на "Енерсис" АД Търговище поради прекратяване на дейността от чуждестранния инвеститор и изнасяне на производството в друга държава, се посочва в доклада.
Видна е тенденцията към нарастване на броя на притежаваните от търговците документи по експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, като от 202 броя в края на 2007 г. те нарастват до 666 броя в края на 2021 г., посочи Бучков. Увеличава се и броят на лицензираните и регистрирани фирми от 191 броя в края на 2014 г. на 290 в края на 2021 г. Към края на 2021 г. 13 фирми не са подали заявления за продължаване на външнотърговската дейност с продукти, свързани с отбраната, допълни експертът. За издадените документи са събрани такси в размер на 154 195 лева.