Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) при Българската академия на науките (БАН) чества 50 години от създаването си с тържествено събрание, което се състоя в зала "Проф. Марин Дринов" на Академията. Почетен плакет - златен, присъди БАН на Института, съобщи пресцентърът на БАН.
Отличието е за изключителен принос за развитието на съвременните фундаментални и научно-приложни изследвания в областта на ядрената физика, теоретичната и математичната физика, ректорната физика и др., и по повод 50-годишнината от основаването му. Заместник-председателят на БАН чл.-кор. Стефан Хаджитодоров връчи плакета и поздравителен адрес от името на ръководството на Академията на директора доц. Лъчезар Георгиев.
Фундаменталните и приложни изследвания на учените от института са високо оценени в международната колегия и неговите сътрудници са търсени партньори в световното научно пространство. Със своята експертиза те участват в работата на редица държавни институции, в развитието и приложението на иновативни технологии, се посочва в поздравителния адрес.
Тържеството откри проф. Димитър Тонев, който прочете поздравителни адреси от президента Румен Радев, от служебния министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов, от посланика на САЩ у нас Херо Мустафа, от организации и партньори на института, от университети и институти на БАН. Заместник-ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" акад. Николай Витанов, посланикът на Сърбия у нас Желко Йович, партньори от посолството на Великобритания поздравиха учените от Института. АЕЦ "Козлодуй" отличи с плакет ИЯИЯЕ по повод юбилея.
Директорът на института доц. Лъчезар Георгиев презентира неговата дейност, актуални проекти и постижения.
Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика се отделя от Физическия институт на БАН през 1972 г. в резултат на нарасналата в този момент стопанско-икономическа роля на ядрените технологии у нас.
През годините в Института работят едни от  най-изявените български учени - физици, инженери, математици, химици и биолози. От създаването си до днес ИЯИЯЕ е сред водещите академични институции у нас по брой на публикации и цитирания, което е определящо за приноса му в научните достижения на страната ни. Освен теоретични изследвания, ИЯИЯЕ развива успешно и своята експериментална база, като резултатите от дейността намират приложение и в индустрията. Основополагащ принцип в дейностите на Института е комплексният подход, което дава възможност за намиране и прилагане на подходящи, и научно обосновани решения на сложни приложни задачи.
За юбилея е открита и изложба в БАН, посветена на научните постижения на ИЯИЯЕ, а изпълнения на детския радиохор бяха включени в празничната програма.