Бившият премиер на Косово и председател на Алианса за бъдеще в Косово Рамуш Харадинай представи в парламента заключение за излизане от ситуацията, в която Косово се намира в момента, като изисква отлагане на решението за регистрационните номера до окончателно споразумение, както и интензивен диалог с косовските сърби за връщането им в институциите, написа Косово Онлайн.
Първата точка от заключението е, че правителството трябва да отложи решението за регистрационните номера до окончателно споразумение.
„Институциите на Косово трябва да започнат диалог със сърбите, за да се върнат в институциите“, пише във втората точка.
В третата точка се казва, че правителството трябва да започне по-интензивна комуникация с най-адекватните фактори на Косово, включително и опозицията. В четвъртата точка се твърди, че е нужна няколкодневна среща на високо ниво в Съединените щати до оформянето на окончателното споразумение между Косово и Сърбия.
Харадинай каза, че ситуацията в Косово е най-критичната от 22 години насам.
Заради кризата с регистрационните номера на автомобилите, предизвикана от въвеждането на реципрочните мерки от Прищина, сърбите напуснаха всички институции в Северно Косово, а депутатите от Сръбската листа напуснаха парламента на Косово.
Косово и Сърбия постигнаха по-рано този месец споразумение за прекратяване на продължилия близо две години спор за регистрационните номера на автомобилите в Северно Косово