Германският външен министър Аналена Бербок призова днес Турция да се въздържи от сухопътна операция в Северна Сирия и от военни удари в Северен Ирак, предаде Ройтерс.
В понеделник турски официални представители заявиха, че турските въоръжени сили се нуждаят само от броени дни, за да бъдат готови за сухопътна операция срещу кюрдските бойци в Северна Сирия, които са атакувани с артилерия и военни самолети над седмица. 
Призовах Турция да се въздържа от мерки, които биха довели до по-нататъшна ескалация на насилието - като например потенциално сухопътно нахлуване в Северна Сирия или военни действия в Северна Ирак, заяви Бербок в кулоарите на срещата на НАТО в Букурещ, на която присъства и турският й колега.
Бомбардировките на Турция срещу кюрдска милиция в Сирия бяха предприети след месеци на заплахи от страна на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за нова сухопътна инвазия срещу кюрдските бойци в Сирия, които са смятани за терористи от Анкара.
Международното право се прилага, разбира се, когато става въпрос за защита срещу терористични актове, каза днес още Бербок.
Този месец Турция започна операцията "Лапа-Меч", трансгранична въздушна кампания в Сирия и Ирак срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) и сирийските Сили за защита на народа (СЗН), които според Анкара представляват две разклонения на една и съща терористична групировка.
Въздушната операция бе предприета след терористичната атака на 13 ноември на бул. "Истиклял" в центъра на Истанбул, за която Анкара обвинява ПКК/СЗН. При нападението загинаха шестима души, а 81 бяха ранени.
Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Групировката има бази в Северен Ирак и свързаните с нея бойци са активни в Северна Сирия.