Представянето на българските прогресивни училища "Първите 7 - следващите 5" ще се състои на 12 декември в Литературен клуб "Перото", НДК, от 18:00 часа, съобщиха от Фондацията за образователна трансформация.
На събитието ще бъде представена историята на училищата и ще бъде обявено създаването на първата прогресивна гимназия в София. 
"Нашата история е свързана с търсенията за реформа на образователната система в съответствие с новите изисквания на времето. През 2005 година се включихме в дискусията за преобразуване на българската образователна система като отговорност на цялото общество във вестник "Култура". Първите конкретни стъпки направихме през 2009 година с внедряване на системата JUMP Math в българските училища. През 2011 година инициирахме диалог в софтуерната индустрия, чийто резултат са стратегическите изисквания на промяна на образованието. Създадохме Институт за прогресивно образование с основна цел формиране на политики и инициативи за фундаментална образователна реформа. В следващите години проведохме поредица от конференции и работилници "Диалог за бъдещето" с широко обществено участие. През 2014 година за първи път организирахме предизборен дискусионен форум "Образованието - диалог забъдещето" с участие на основните политически партии. През 2015 на конференцията на вестник "Капитал" обявихме създаването на ново училище: "вместо да се спасяваме поединично - т.е. да изтикаме нашите деца по-напред, защото имаме повече ресурси, да се опитаме да променим системата като цяло и да осигурим високо образование за всички деца - тогава и нашите ще са по-добре. Или иначе казано - да се спасим заедно", съобщават организаторите.
Те отбелязват, че първото прогресивно училище отвори врати през септември 2016 година. "Първите седем години изграждахме общности от деца, учители и родители. Споделяхме много радости и тъги, заедно преодолявахме предизвикателствата, празнувахме успеха и се учехме едни от други. Днес екосистемата на Българските прогресивни училища включва четири основни училища в София, Варна и Пловдив, Методически център, Звено за измерване на качеството на образователния процес, Център за професионално развитие. През 2023 година в София откриваме първата Прогресивна гимназия. Мисията на българските прогресивни училища e да изграждаме свободни и отговорни личности. Те са способни самостоятелно да определят смислите на живота си и притежават знания, умения и нагласи да ги осъществяват заедно", посочват организаторите.