"Еърбиенби" (Airbnb) си партнира с някои големи наемодатели и компании за мениджмънт, за да изготви списък с определени жилищни сгради, в които наемателите сами ще могат да предлагат краткосрочни наеми, съобщи Си Ен Би Си.
Компанията обяви днес, че на нова страница на уебсайта ще се изброяват така наречените "приятелски апартаменти" на "Еърбиенби", които ще дават възможност на наемателите да отдават под наем апартаментите, които са наели, както правят собствениците.
Обикновено е забранено на наемателите да отдават наетите в сградите жилища под наем на трети лица. 
За начало "Еърбиенби" показва 175 жилищни сгради в над 25 големи пазари, включително Лос Анджелис, Сан Франциско, Атланта, Далас, Хюстън, Денвър, Сиатъл и Феникс. Някои градове като Ню Йорк и Вашингтон не фигурират в списъка заради местни ограничения за краткосрочни наеми.
Платформата ще помага на наемателите да настаняват своите наематели и на сградите да привличат наематели, които също искат да дават наети жилища под аренда. Сумата, която наемателите, могат да спечелят, ще варира. "Зависи от сградата, локацията, има много различни критерии", заяви съоснователят на "Еърбиенби" Нейтън Блехарчик. 
Имайки предвид колко скочиха през последните години наемите на апартаментите наред с цените на жилищата и други покачващи се цени, наемателите все повече търсят начини за допълнителни доходи, с които да плащат месечните си разходи. Наемите започнаха да намаляват, но все още са 10 на сто над миналогодишните, според данните на "Ъпартмънт лист" (Apartment List).
Миналата година наемите са скочили с над 15 на сто спрямо предходната година.
Новата страница на сайта на "Еърбиенби" ще предлага и калкулатор, който да изчисли колко пари евентуално може да спечели наемателят на месец. Калкулацията се променя в зависимост от броя на спалните и нощувките, разрешени от всяка сграда, както и потенциалните наеми, които могат да бъдат поискани в зависимост от удобствата, които предлага сградата. 
Жилищните сгради могат да таксуват основния наемател с такса до 20 на сто от цената за всяко ползване на "Еърбиенби". Компанията съобщи, че в сградите, които са били в тестови режим, наемателите са отдавали жилищата си за средно девет нощувки на месец със среден доход от 900 долара месечно.
Всички домакини във включените в проекта сгради трябва да са основни наематели и самите сгради могат да наложат ограничения за броя на нощувките на месец. Това обикновено е между 80 и 100 нощувки годишно. Ограниченията, които могат да бъдат наложени, откакто трансакциите се извършват на портала, имат за цел да попречат на инвеститорите да отдават постоянно жилищата под субаренда.