Прокуратурата в албанската столица Тирана подписа пет заповеди за арест във връзка с кибератаките срещу държавните албански системи, съобщи Евронюз Албания.
Според източници на Евронюз Албания, лицата са служители в публичната администрация и министерството на вътрешните работи на Албания. Те са обвинени в злоупотреба със служебно положение.
От 2021 г. насам Албания е обект на кибератаки, като тази година такива имаше на 15 юли, когато блокираха всички официални държавни уебстраници и платформата за онлайн услуги „e-Albania“, и на 14 септември, когато беше атакувана системата за управление на общата информация (TIMS - Тotal Information Management System) по всички гранични пунктове на страната. Албания обвини Иран за тези кибератаки и прекрати дипломатическите си отношения с държавата в началото на септември т. г.
Конфиденциална информация за публични личности, сред които албанският премиер Еди Рама и бившият шеф на албанската държавна разузнавателна служба, бяха публикувани през определен период от време от хакерите на страницата „Хоумленд Джъстис“ (“Homeland Justice”).
Преди два дни иранските хакери публикуваха в социалната мрежа „Телеграм“ списък с данни от шофьорските книжки на албански граждани, припомня Евронюз Албания.