„Продължаваме Промяната“ отново коментираха на брифинг в Народното събрание, че невнасянето на нов бюджет за 2023 г. обрича страната на несигурност.
Днес депутатите обсъждаха внесен от „Продължаваме Промяната“ проект на декларация, с която се настоява Министерският съвет да внесе Закон за държавния бюджет за 2023 година. Декларацията бе отхвърлена с 86 гласа "за", 127 "против" и един "въздържал се", а дебатите по точката продължиха почти през целия пленарен ден.
Ако декларацията беше приета, щеше да може да се осигури реален бюджет за цялата следваща година, който да позволи да се заложат политики на всички партии, каза съпредседателят на коалицията Асен Василев. Той допълни, че в декларацията изискване е било бюджетът да е с три процента дефицит, за да не се нарушава финансовата стабилност. 
Това щеше да позволи да се проведат редица политики, свързани с пенсионната система, минималната работна заплата, допълнителни облекчения за работещите семейства и за бизнеса, както и да се гарантира нормално заплащане в редица сектори, коментира Василев.
Декларацията не беше приета с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“. Това обрича страната на огромна несигурност, коментира той. По думите му, ако не се сформира правителство с трите мандата, текущият Закон за бюджета ще трябва да продължи да работи до юли месец догодина.
Това означава, че се замразяват всички доходи и социални плащания дотогава, а бизнесът не знае как да изготви своите бизнес планове, защото основни параметри на държавните финанси и на икономиката няма да са ясни, отбеляза Асен Василев.
Риск от това държавата да изпадне в ликвидна дупка няма, но има риск за доходите на хората, има огромна несигурност за бизнес средата и за това да приемем еврото от 1 януари 2024 г., посочи Василев.