Германското правителство одобри днес план за реформа на имиграционното законодателство в страната, съобщи правителствен говорител, цитиран от Ройтерс. Управляващите в Берлин планират да отворят пазара на труда в най-голямата европейска икономика за работници от страни извън Европейския съюз, от които тя изпитва сериозна нужда.
Правителството обяви, че иска да стимулира имиграцията и обучението им, за да се справи с недостига на квалифицирана работна ръка, който потиска икономиката на страната в период на забавящ се растеж и на фона на застаряващо население, усилващо натиска върху обществената пенсионна система, отбелязва Ройтерс.
Планираните реформи на Закона за имиграцията на квалифицирани работници, който беше представен за първи път през март 2020 г., предвиждат въвеждането на "карта с възможности за тези, които търсят работа". Тя ще се базира на нова точкова система, включваща не само професионалната квалификация на дадено лице.
На неквалифицирани работници също ще бъде предоставена възможност да мигрират в Германия, ако Федералната агенция по заетостта прецени, че има нужда от тях в определени сектори на икономиката.
До края на годината не се очаква да бъде изготвен законопроект за въвеждането на планираните реформи в Германия, отбелязва Ройтерс.