Омбудсманът Диана Ковачева внесе в Народното събрание предложение за промяна в Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО), съобщиха от пресцентъра на обществения защитник. 
Промените предвиждат да се даде възможност на зрелостниците, получили незадоволителна оценка на държавния зрелостен изпит (ДЗИ), да имат възможността еднократно и в рамките на една година след полагането на първата матура, да се явят на следваща - насрочена в същото училище.  
„Това, че учениците, които не са се представили достатъчно добре според тях на ДЗИ, нямат шанс за поправка на оценката си, ги ощетява при по-нататъшното им развитие. Получената оценка от ДЗИ е окончателна и определяща при кандидатстването им във висше училище и респективно от голяма значение за тяхното бъдеще“, пише в мотивите си омбудсманът.
Според нея липсата на такава възможност води до негативни последици при кандидатстването на зрелостниците в избрано висше училище. Омбудсманът предлага за нова оценка, ако тя е по-благоприятна, да се издава удостоверение, което да се предоставя при кандидатстване в университет.
По време на заседание на парламентарната комисия по образование и култура на 17 ноември омбудсманът Диана Ковачева представи предложенията си. Средната оценка от матурите по български език и литература тази година е добър 4,05, съобщиха на 7 юни от Министерството на образованието и науката (МОН). Усредненият резултат на втората задължителна матура по профилиращ предмет е 62 точки и отговаря на оценка добър 4,48. 
Тази година скалата за превръщането на точките в оценки беше различна от прилаганата в периода 2008-2021 година. За да получат среден 3,00, зрелостниците трябваше да имат поне 30 точки вместо досегашните 23. Отличен 6,00 получиха всички с 95 и повече точки, както и досега.