При акции на полицията на различни места в област Монтана вчера са открити пет склада с незаконно добити дърва, съобщиха от ОД на МВР в Монтана.
В двора на частен дом в квартал „Раковица“ в Берковица са открити прясно отсечени дърва от вида бял бор. В друг двор в същия квартал са намерени прясно отсечени дърва от вида габър. Под навес в село Якимово са открити четири кубика прясно отрязана акация, а в два двора в съседното село Долно Церовене са открити стволове с току-що отрязана акация и ясен.
В петте случая стопаните на имотите не показали документи за произход на дървата, а те самите не били белязани с горска марка. По всеки от случаите е образувана отделна преписка по член 235 от НК, уточниха от полицейската дирекция в Монтана.
С падането на температурите в последния месец незаконният добив на дърва за огрев в Монтанско зачести, посочиха за БТА от полицейската дирекция в Монтана. Почти всеки ден в бюлетина на полицията са отразени по няколко случая на заловени бракониери в горите или по пътищата към тях, а също и много случаи на открити в частни дворове и складове прясно отрязани дърва без документи за произход и без да са маркирани с контролна горска марка. На много места има задържани бракониери, иззети моторни триони, автомобили и каруци за превоз на дървата, образувани преписки и досъдебни производства и произнесени присъди, но въпреки това набезите не спират, обявиха от ОД на МВР в Монтана.