Чествания на 131-вата годишнина от повторното обявяване градския статут на селището започват днес в Монтана, съобщиха от местната община.
Тази вечер професор Петър Стоянович от института по история към БАН ще представи своите две нови книги, посветени на княз Фердинанд - „Пътят към София" (2021 г.) и „Фердинандеум" (2022г.). Представянето е свързано с Монтана, тъй като през 1891 година със свой указ княз Фердинанд обявява село Голяма Кутловица за град, давайки му своето име.
По времето на социализма градът е преименуван на Михайловград, а днес носи древното си римско име Монтана, с което е известен от 160 година след Христа и според историческите източници тогава е бил предна крепост на римската империя с около 25 000 души население, голяма част от които войници.
В програмата за отбелязването на градския статут на 2 декември е предвидено запалване на светлините на коледната елха и концерт „Отражения“, който ще е първата изява на сцената на обновеното читалище „Разум“ в града. В него ще участва Орлин Горанов, а също оркестърът на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново с диригент Георги Патриков и солисти Теодора Петрова, Миряна Калушкова и Гергана Стоянова. На концерта ще прозвучат популярни арии от мюзикъли и рок-опери, както и творби на български композитори.
В празничната програма са включени също концерти и изложби през целия месец декември. Тя ще завърши с посрещането на новата година на открито на централния площад „Жеравица“ в Монтана.