Още 11 178 364 лева за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, градини и училища в страната, одобри правителството. Средствата са по програмата на Министерството на образованието и науката (МОН), която има за цел да подобри материалната база в образователните институции, съобщи пресцентърът на образователното ведомство.
Финансовата подкрепа ще бъде разпределена между 33 общини. Това са Белица, Гоце Делчев, Гърмен, Петрич, Айтос, Бургас, Малко Търново, Аксаково, Бяла, Велико Търново, Елена, Габрово, Добрич, Кърджали, Дупница, Ловеч, Перник, Радомир, Червен бряг, Асеновград, Раковски, Русе, Котел, Сливен, Елин Пелин, Костинброд, Самоков, Своге, Казанлък, Стара Загора, Търговище, Хасково, Ямбол.
Със средствата ще бъдат разплатени дейности по сключени договори по изпълнението на програмата. В някои образователни институции ще се извършват основни ремонти, с които да се подобрят условията за отглеждане и обучение на децата и учениците, а в други ще се строят изцяло нови сгради за детски градини или ще се изграждат учебни корпуси.
С изпълнението на дейностите по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020-2022 година се работи за намаляване на недостига на свободни места в яслите и детските градини, както и за успешното включване на четиригодишните деца в системата на предучилищното образование. Благодарение на новопостроените учебни сгради и корпуси повече училища ще могат да преминат към едносменен режим на обучение.
Програмата има за цел финансиране на материалната база, която да гарантира здравословни и качествени условия за обучение в институциите в системата на предучилищното и училищното образование, и е насочена към изграждане на нови, разширение и реконструкция на съществуващи детски ясли, детски градини и училища в България. Изграждането на нови сгради за детски ясли и разширението и реконструкцията на съществуващи ще намалят недостига на свободни места и ще създадат условия за здравословна жизнена среда и за нормално физическо и психическо развитие на децата, се посочва в програмата на МОН.