С кое трайно политическо мнозинство служебният кабинет превзе държавата, сменяйки от директор на агенция до чистачки във всички ведомства и служби? С кое политическо мнозинство и с кои политически кадри и партии служебният кабинет овладя държавата по този начин? Това попита лидерът на левицата и председател на парламентарната група на "БСП за България" Корнелия Нинова в хода на обсъждането на декларация, внесена от "Продължаваме Промяната", с която се настоява Министерският съвет да внесе веднага бюджет за 2023 г. Декларацията бе отхвърлена от пленарната зала.
Корнелия Нинова отбеляза, че с това действие е "щракнал капан", заложен от президента Румен Радев. Тя определи случващото се като  "пълзяща еднолична власт", в която се подхвърлят провокации, на които колегите ѝ народни представители се хващат.
Колеги, това, което днес правите всички, които не искате да има нормален бюджет,  е публично общо "харакири" на политическите партии. Това е признание, че ние тук не можем да се справим с управлението на държавата, заяви Нинова.
Лидерът на левицата коментира основните аргументи, с които колегите й от ГЕРБ-СДС, "Възраждане" и ДПС подкрепят удължаването на някои разпоредби от Закона за държавния бюджет за тази година, а именно тезите, че ако се внесе нов бюджет за 2023 г. в пленарна зала щели да се развихрят популистки предложения и че служебният кабинет не можел да провежда политики, защото зад него не стояло трайно политическо мнозинство.
В началото на своето изказване Нинова посочи, че с това, което се случва, президентът Радев е заложил капан. Вие скочихте в него с двата крака и той щракна. В продължение на пет часа днес се замеряхте с обвинения, обиди, кой какво правил миналата, по-миналата и преди 15 години. И след пет часа - решение няма. Решение за българския народ и за българската икономика - няма. Утре какви ще са приказките на президента и на служебния кабинет - ето аз им дадох възможност, ето внесох продължаване на бюджета, а те лошите партии и още по-лошите депутати ви съсипаха зимата, съсипаха икономиката, не могат да вземат решение. Това е голям политически въпрос, обърна се Нинова към колегите си народни представители.
Тя посочи, че ден по ден и капка по капка в българското общество се наслагва мнението за добрия президент и лошите партии и абсолютно некадърния парламент.
Имаме ли чувство за самозащита, за защита на парламентарната демокрация? Имаме ли чувство за самосъхранение като партии, които представляваме някакви хора? Защото служебният кабинет не представлява никого - той е назначен от един човек. Ние каквито и да сме тук лоши, добри, представляваме хора и нашата цел би трябвало да е да изразяваме максимално добре желанията на тези хора, каза Нинова.
Лидерът на левицата отбеляза, че това, което е прозвучало по време на дебата било, че бюджетът на предишното правителство бил страшно лош - дефицити, дългове,  финансова катастрофа. Нинова коментира, че той наистина е подкрепен от всички депутати в предходния парламент.
Като е толкова лош, защо президентът Радев предлага той да продължи да действа, попита Корнелия Нинова. Тя настоя, че популизъм е да обещаеш и да излъжеш хората. Ние го говорихме, обещахме и свършихме, каза Нинова и уточни, че 20 млрд. лв. от бюджета за 2022 г. са били за безплатни детски градини, увеличаване на минимална работна заплата, увеличаване на майчинство.
Аз съм тук, за да защитя социалната политика на кабинета, в който участвахме. Двайсет милиарда лева отидоха за социални политики - не за помощи и не за подаяния, а за трайна и последователна политика за деца и млади хора, за работници, за възрастни и за пенсионери, отбеляза Нинова.
Още веднъж Нинова настоя, че законът задължава служебния кабинет да внесе бюджет за 2023 г. Тя призова колегите си към колективен разум и гласуване на този бюджет. По думите ѝ чрез тези две действия ще бъде осигурена предвидимост за икономиката, а за хората спокойствие. Обратното е хаос , катастрофа и още една крачка към унищожаването на парламентарната демокрация, предупреди Корнелия Нинова.