Президентът на Косово Вьоса Османи-Садриу ще бъде на официално посещение в България по покана на президента Румен Радев.
Вьоса Османи-Садриу е втората жена президент на Косово, след Атифете Яхяга. Избрана е официално от парламента на 4 април миналата година. На 38 години към момента на избирането си, тя става най-младият президент на страната и един от най-младите в света. 
Днес президентът на Косово ще бъде посрещната с официална церемония на пл. "Св. Александър Невски". Президентът Османи-Садриу ще отдаде почит пред Паметника на Незнайния воин. 
На "Дондуков" 2 ще се състоят срещата "на четири очи" между държавните глави и пленарните разговори между делегациите.  Президентите Радев и Османи-Садриу ще обсъдят теми от двустранния и регионалния дневен ред, европейската перспектива на Косово, възможностите за засилване на сътрудничеството в икономиката, инвестициите,  енергетиката, транспорта, туризма, образованието, науката и културата.
На церемония в Гербовата зала в присъствието на държавните глави ще бъде връчен почетен медал на президента на Косово на български военнослужещи, участвали в мисията на Международните сили за сигурност в Косово (КФОР). Отличието ще получи командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов. След награждаването президентите Радев и Османи-Садриу ще направят съвместни изявления за медиите.  
В рамките на посещението си у нас президентът на Косово ще бъде удостоена с почетен знак на Софийския университет "Св. Климент Охридски" с огърлица. Вьоса Османи-Садриу ще има срещи с председателя на Народното събрание Вежди Рашидов и с кмета на София Йорданка Фандъкова. 
България призна Косово с решение на Министерски съвет от 20 март 2008 г. Откритото през 2002 г. Бюро за свръзка в Прищина бе издигнато в ранг посолство с решение на Министерския съвет от 10 юли 2009 г.
През последните години се забелязва засилване на политическия диалог между двете страни. В качеството си на президент на Косово, Хашим Тачи е идвал два пъти у нас - на 1 юни 2016 г. за участие в срещата в София на държавните и правителствени ръководители на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Тачи има среща с президента Росен Плевнелиев, на която са обсъдени възможностите за увеличаване на икономическия обмен и задълбочаването на бизнес контактите между двете страни. Второто му посещение е на 7 декември 2017 г. в София за участие във форума в подкрепа на регионалната интеграция на Западните Балкани. Президентът Тачи се среща с президента Румен Радев, с когото обсъждат въпроса за засилване на търговския обмен и увеличаване на броя на косовските студенти в българските университети. Президентът Радев поставя и въпроса за официалното признаване на българското малцинство в Косово.
Хашим Тачи е идвал и два пъти в България в качеството си на министър-председател на Косово - на 18 и 19 юни 2012 г., което е и първа визита на премиер на Косово у нас, и на 15 май 2013 г. 
У нас е била и президентът Атифете Яхяга. Тя пристига в София за поклонението на първия демократично избран президент Желю Желев на 1 февруари 2015 г. Яхяга се среща с президента Росен Плевнелиев, с когото обсъждат процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани и засилването на двустранното търговско-икономическо сътрудничество. 
Росен Плевнелиев е първият български държавен глава, който посещава Косово след признаване от България на независимостта на страната. Той е на официално посещение в Прищина на 21 и 22  април 2015 г. С президента Атифете Яхяга обсъждат сътрудничеството между двете страни в икономиката, инвестициите, фармацевтиката, енергетиката, селското стопанство, производството на храни, туризма, инфраструктурата. Президентът Плевнелиев се среща и с председателя на парламента Кадри Весели, както и посещава Щаба на Мироопазващите сили на НАТО в Косово (КФОР) в базата "Филм сити", където има среща с командващия генерал-майор Паоло Филиуоло и с българските военни там.
Стокообменът между България и Косово през 2021 г. е 114, 4 млн. евро. Износът от България за  Косово е 92 млн. евро. Вносът е в размер на 21, 5 млн. евро. 
Българска общност в Косово
Българите в Косово са историческа общност в страната. Съставена е от няколко субетнически групи - горани, жупци, торлаци. По официални оценки българите в районите на Гора и Жупа са 15 000 души. Според оценки на българите там неофициално техният общ брой е значително по-голям. Хора с български произход живеят в общините Краковища (Драгаш), Щръбце и Призрен. Компактна българска общност има в община Раховец. В община Краковища (Драгаш) има 19 изцяло български села.
През май 2018 г. около 500 души, които исторически се самоопределят като българи, живеещи в Косово, внасят петиция в парламента на страната, в която настояват за официално признаване на българската общност и включването ѝ в Закона за малцинствата. На 14 юни т. г. Комисията по външни работи в Европейския парламент приема Годишния доклад за напредъка на Косово за 2021 г. В одобрения текст е гласувана поправка, предложена от българските представители в делегациите на Европейската народна партия и Европейските консерватори и реформисти в Европарламента, в която се посочва, че Конституцията на Косово е много прогресивна по отношение на правата на малцинствата и че в това отношение петицията на близо 500 души, която е регистрирана в парламента на Косово през май 2018 г., все още не е разгледана и препоръчва тези права да бъдат защитени в законовата рамка и да бъдат гарантирани на практика. (По данни на отдел "Справочна", БТА)