Президентът на Франция Еманюел Макрон пристигна снощи във Вашингтон на първо официално посещение през мандата на Джо Байдън, предаде АП.
Отношенията между двамата президенти имаха напрегнат старт. Миналата година Макрон повика за кратко в Париж френския посланик в САЩ, след като Белият дом обяви, че ще продаде на Австралия подводници с ядрено задвижване, с което осуети доставката на френски подводници с дизелови двигатели на Канбера. После отношенията им претърпяха обрат и френският президент стана един от най-активните европейски съюзници на Байдън в реакцията срещу руското нашествие в Украйна, припомни АП.
Посещението на Макрон ще включва преговори в Овалния кабинет, пищна вечеря, пресконференция и други прояви. Двамата лидери ще имат наситен дневен ред и ще обсъждат теми като иранската ядрена програма, експанзията на Китай в Индийския и Тихоокеански океан и нарастващите заплахи за сигурността в в африканския регион Сахел. Но приоритет в разговорите в Овалния кабинет ще има войната в Украйна и подкрепата за Киев.