Бивш пуерторикански полицай, признат за виновен за организирането на най-големия в историята на територията на САЩ грабеж на огнестрелно оръжие, е осъден на 20 години затвор, съобщиха от прокуратурата на САЩ, предаде Асошиейтед прес.
Хосе Падиля-Галарса беше признат за виновен през май, след като властите го обвиниха, че е набрал други заподозрени за помагачи при кражбата на 125 огнестрелни оръжия от полицейско стрелбище през октомври 2010 г.
Според прокуратурата на САЩ в Пуерто Рико заподозрените са се облекли във фалшиви униформи, представяйки се за полицаи, използвали са автомобил с фалшиви полицейски отличителни знаци, за да влязат в стрелбището, и са нападнали и вързали дежурните полицаи, преди да откраднат оръжията.
Властите твърдят, че Падиля-Галарса е посещавал стрелбището многократно в рамките на една година, за да се запознае с персонала, графика на смените и със самия обект преди обира.
Според американската прокуратура Падиля-Галарса и неговите съучастници са продали откраднатите оръжия, които включват 49 пистолета, 40 автомата "AР-15" и 24 пушки.
През октомври 2018 г. бившият полицейски служител беше осъден на 19 години затвор по друго дело, в което властите го обвиняват в организирането на банков обир в близост до столицата Сан Хуан, припомня АП. Падиля-Галарса и неговите съучастници бяха признати за виновни за кражбата на повече от 64 000 долара и за използването на експлозиви за отвличане вниманието на охраната.