Румънският президент Клаус Йоханис се обяви днес за повече съюзнически войски и предварително разположено оборудване по Източния фланг на НАТО, предаде агенция Аджерпрес. Според Йоханис е необходимо да се конкретизират решенията, които НАТО взе на срещата на върха в Мадрид по-рано тази година.
"Има нужда от повече сили за отбрана и възпиране на Източния фланг“, заяви Йоханис след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и припомни, че отдавна говори за това.
„Според мен имаме нужда от повече съюзнически военни, но това не е достатъчно. В допълнение, за да се осигури надеждно възпиране и защита, е необходимо оборудване, по-специално предварително разположено оборудване“, каза Йоханис и призова за преминаване към конкретни действия.
Румънският президент очаква на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през следващата година да бъдат взети много по-смели и конкретни решения.
"Необходими са много конкретни планове, за да можем в случай на нападение, да знаем точно кой, какви войски и къде да ги изпратим. Не можем да оставяме подобни решения за последния момент и да бъдем изненадани. В допълнение към тези планове трябва да развием логистични структури, например за гориво и т.н. Всичко това, според мен, според нас, е необходимо и вярвам, че на срещата на върха във Вилнюс догодина е възможно да има много по-смели и конкретни решения в тези области", заяви румънският държавен глава след срещата с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг, който е в Букурещ за срещата на външните министри на НАТО.