Кметът на Стара Загора Живко Тодоров връчи днес на главния изпълнителен директор на "Виваком България" ЕАД Николай Андреев сертификат клас "В". 
"За община Стара Загора инвестиции, които имат висока добавена стойност и разкриват нови работни места, винаги са добре дошли. Радвам се, че днес имаме възможност да връчим Сертификат клас "В" на "Виваком България" и да насърчим подобни проекти. Това за бизнеса означава прилагане на съкратени срокове и индивидуално обслужване, предоставено от общинската администрация. По този начин поставяме начало на едно успешно партньорство и даваме ясен знак на инвеститорите, които избират нашата община", каза Тодоров. 
Компанията е партньор на "УанУеб" (OneWeb ) - един от водещите световни доставчици на спътников интернет, за изграждането на наземна станция за комуникация с мрежа от спътници на ниска орбита. Съоръжението ще разшири достъпа на държавите от Европейския съюз до мрежата на "УанУеб", ще направи системата по-устойчива и ще подобри широколентовото покритие на териториите от Централна Европа до Централна Азия, включително Черно и Каспийско море. Проектът е най-новият пример за засилващата се роля на България в инфраструктурата за авангардни космически технологии. 
Икономическите ползи на проекта, който се реализира в обект на "Виваком" на територията на община Стара Загора, са многобройни - с него телекомуникационната компания не само ще осигури допълнителни работни места в региона в следващите 10 години, но и ще постави Стара Загора на световната карта на космическите технологии и комуникации, стана ясно по време на събитието.
"Благодаря на кмета Живко Тодоров и Община Стара Загора, че помогнаха да поставим България на глобалната карта на сателитния интернет, както и на нашите партньори от "УанУеб", които ни се довериха при този мащабен стратегически проект. За нас е признание, че имаме необходимата експертиза и надеждност, за да реализираме това начинание. Убеден съм, че подобни проекти могат да бъдат успешни само с добра комуникация между бизнеса и местната власт", подчерта Николай Андреев.
"Виваком" ще вложи в наземната инфраструктура и оборудването на своя технологичен обект близо 1,5 милиона лева, а инвестицията на "УанУеб" в специализирано оборудване възлиза на няколко милиона долара. Наземната станция ще се състои от 18 антени и миницентър за данни, който ще свързва сателитите на "УанУеб" с българската оптична мрежа и центрове за данни. Изграждането се очаква да бъде завършено в рамките на първото тримесечие на 2023 година.
С пускането в експлоатация на наземната станция качеството на сателитния интернет в посочените региони ще се подобри значително, като осигури покритие на някои от най-натоварените въздушни и морски маршрути в света. Тя ще създаде възможност и за допълнителни приложения поради предимствата на сателитите на ниска орбита на "УанУеб".