Турският външен министър Мевлют Чавушоглу се срещна днес в Букурещ с външните министри на Швеция и Финландия - Тобиас Билстрьом и Пека Хависто, предаде Анадолската агенция.
Разговорите са се състояли преди началото на срещата на външните министри на НАТО в румънската столица.
В изявление в акаунта си в Туитър Чавушоглу посочи, че Турция е предала очакванията си в рамките на меморандума за разбирателство, подписан по време на срещата на върха на НАТО в Мадрид през юни.
На срещата направихме оценка на стъпките, предприети в рамките на тристранния меморандум, и изтъкнахме нашите очаквания, посочи Чавушоглу.
Финландия и Швеция подадоха молби за членство в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна. Присъединяването към алианса изисква единодушната подкрепа на всички настоящи членове на НАТО, включително Турция. Анкара бе заплашила да блокира процеса, ако Финландия и Швеция не изпълнят нейните искания.
На срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28 юни министрите на външните работи на Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандум, с който да бъдат премахнати пречките пред присъединяването на двете страни към НАТО.