Икономиката на Швейцария е нараснала с по-бавни от очакваните темпове през третото тримесечие на фона на високата инфлация, която се отразява негативно на потребителските нагласи, съобщи днес Държавният секретариат по икономическите въпроси (SECO), предаде ДПА.
Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се увеличава само с 0,2 на сто през юли, август и септември спрямо предходните три месеца, след като данните за второто тримесечие бяха преразгледани към растеж от 0,1 процент.
Икономисти очакваха брутният вътрешен продукт на Швейцария да се увеличи с 0,3 на сто. На годишна основа ръстът на БВП се понижава съществено до 0,5 процента, при 2,2 на сто през второто тримесечие. 
Потреблението на домакинствата в страната се повишава с 0,7 процента въпреки високата инфлация, стимулирано от жилищните разходи (вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддръжка на дома), както и от разходите за свободното време и за пътуване. 
Правителствените разходи нарастват с 0,2 на сто. 
На фона на подобряването на международните вериги за доставки инвестициите в оборудване и в софтуер (програмно осигуряване) се увеличават с по-бързи темпове, до 2,1 процента, докато спадът им в строителството достига до 2 на сто при 1,1 процента през предходния период.