Първи конкурс за най-добро младо вино направиха днес в Монтана по повод 131-та годишнина от повторното обявяване на градския статут на селището.
Участваха 12 майстори-винари, които представиха 29 проби от домашни вина. Качеството на вината оцени жури с председател инженер Даниел Недялков – главен технолог на изба „Ново село” и членове- инженер Иван Лазаров – кмет на Община Вършец и майстор на домашното вино, и инженер Тодор Костадинов - собственик на винарна в село Боровци.
В категория „червено вино” на първо място е класиран Евгени Аврамов, който е съчетал четири сорта грозде- Мерло, Каберне совиньон, Каберне фран и Сира. На второ място в тази категория е виното на Иво Трендафилов, а на трето - Лъчезар Луканов.
В категория „бяло вино” първенец е секретарят на община Монтана Мариус Конов. Неговото вино е направено от един сорт грозде - Совиньон блан. На второ и трето място в белите вина са на Лидиян Миланов и на Николай Владимиров.
В категория „розе” за най-добро бе оценено виното на Николай Владимиров, направено от сортовете Сира, Каберне фран и Хамбургски мискет. На второ място в тази категория е Мариус Конов и на трето - Христо Петров.
Кметът на Монтана Златко Живков заяви: „Това е любопитен конкурс, който за пръв път провеждаме толкова рано в Монтана и приветствам всички, които имаха куража да докажат, че са най-добри“.