Броят на одобрените ипотечни кредити във Великобритания се е понижил през октомври до най-ниското си равнище от юни 2020 година – малко след началото на пандемията от КОВИД-19. Това се посочва в данните на "Банк ъв Ингланд" (Bank of England), публикувани днес и цитирани от Ройтерс, които свидетелстват за рязък спад на пазара на недвижими имоти на острова.
Кредиторите са одобрили 58 977 ипотечни кредити за покупка на жилище миналия месец, което е спад спрямо 65 967 заеми през септември. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха 60 200 одобрени кредити.
Очаква се цените на жилищата да се понижат с около 5 на сто идната година, след като са скочили с над  24 на сто от началото на 2020 година, според официалните данни. Това се посочва в анкета на Ройтерс от миналата седмица сред икономисти и анализатори на пазара на недвижими имоти.
Днешните данни на "Банк ъв Ингланд" свидетелстват, че чистият растеж на ипотечното кредитиране през октомври е бил 3,996 милиарда британски лири (4,75 милиарда долара), което е рязък спад спрямо 5,878 британски лири през септември и е най-ниско равнище от ноември 2021 година и е по-малко от очаквания.
Потребителските кредити са нараснали в нетно изражение със 769 милиона британски лири през октомври, увеличавайки се незначително спрямо септемврийското повишение от 608 милиона британски лири. 
"Октомврийските данни за парите и кредитите дават допълнителни сигнали, че домакинствата продължават да се предпазливи и по-високите лихви са започнали да оказват своята тежест върху икономиката", заяви британският икономист от "Кепитъл икономикс"  (Capital Economics) Ашли Уеб.
Разходите за ипотечни кредити са скочили и много кредитори временно са прекратили  отпускането на заеми, след като плановете за финансово необезпечените понижения на данъците от бившата премиерка Елизабет Тръс през септември доведоха до разпродажба на активите на пенсионните фондове. Това накара "Банк ъв Ингланд" да се намеси, за да стабилизира пазара.
Кредитите за компании извън финансовия сектор, въпреки колебливостта на редица фактори, са се свили в нетно изражение със 7,348 милиарда британски лири. Това е най-резкият спад от средата на 2020 година, когато първите локдауни блокираха икономическата дейност, обяви "Банк ъв Ингланд".