Регистрираната безработица през месец октомври в Силистренска област е 7,5 на сто и е по-висока от средната за страната 4,3 на сто, показва справка от Регионалната служба по заетостта в Русе.
Регистрираните безработни от област Силистра в бюрата по труда в Дулово, Силистра и Тутракан в края на месец октомври са 3428, което е с 458 души или с 11,8 на сто по-малко в сравнение с година по-рано. Най-високо е равнището на безработицата в община Кайнарджа – 25,3 на сто.
През октомври 81 процента от започналите работа са устроени в реалната икономика. Най-много свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост. Следват търговията, държавното управление, образованието. Най-търсените от бизнеса професии през месеца са оператори на стационарни машини и съоръжения, работници за производство на храни и облекло, шофьори, чистачи, длъжности за войници, персонал, полагащ грижи за хората, продавачи, машиностроители.
По данни от КНСБ в Силистра средната работна заплата в района е 1225 лева и е по-ниска от средната за страната. Наетите по трудово и служебно правоотношение са 20 081 души.