Значението на думата „outlet“ е в основата на предстоящата изложба на Онник Каранфилян. Експозицията, озаглавена „Outlet – OK?“ ще бъде открита на 1 декември в галерия „Графикарт“, съобщават организаторите.
Сред дефинициите на думата е магазин за стока, която е останала от минали колекции на дадена марка, а според речника на Кеймбридж, това е метод, чрез който могат да бъдат изразени емоции, енергия или способности, коментират от галерията.
За произведенията си в „Outlet – OK?“ авторът използва различни техники - офорт, суха игла, акватинта, мецотинто, релефен печат и компютърна графика. „Без изключение всяка негова изложба е част от голям и вълнуващ разказ, със собствена драматургия, основана на обрати, сблъсък и развитие на характери. С ярки сюжети, развиващи се в дълбочина – на авансцената на платното и на заден план. И във времето, и в пространството“, казва Любен Дилов-син за Онник Каранфилян. А проф. Аксиния Джурова допълва: „Тази игра на живота при Онник се олицетворява с въжето и неговите възли. Възлите, които сами си връзваме, в които се оплитаме и цял живот се мъчим да разплетем. Тръгваш по право въже, после стигаш до неговите криволици, сплитания и ако си съумял да ги разчетеш, отново си се озовал на правия път“.
Онник Каранфилян е роден през 1963 г. Завършва Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ с отличие през 1982 г. Между 1988 и 1994 г. следва графика в Националната художествена академия, в класа на проф. Стоян Стоянов–Течи. През 1994 г. защитава магистратура, като дипломната му работа съчетава за пръв път в България класическите техники на печат с компютърна графика. Негова е и първата изцяло създадена дигитална графика, отпечатана на ръчна хартия „Magniani“ в лимитирана серия от 20 отпечатъка. Една от дипломните му работи е избрана за Триенале на изкуствата в Осака '94. Онник Каранфилян е единственият избран сред 19-те български автора, представени с 81 графики.
Негови творби се намират в частни колекции в Япония, Канада, Испания, Турция, Германия, Великобритания, Швеция, Норвегия, Финландия, Чехия, Южна Африка, Словакия, Италия, Гърция, Белгия, Дания, Холандия, Франция, Унгария, Швейцария, Кувейт, Ливан и САЩ. Произведения на художника са и в музея „Шрайнер“, Германия, музеи в Истанбул, Софийска градска художествена галерия (СГХГ) и Националната художествена галерия (НХГ). / ГН