Решени сме да опазим украинската култура и украинското културно наследство, заяви днес еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел след заседанието на Съвета на ЕС по въпросите на образованието, младежта, културата и спорта.
По нейните думи европейска експертна група догодина ще работи за възстановяване на унищоженото или повредено украинско културно наследство. Служебният министър на културата Велислав Минеков уточни пред български журналисти в Брюксел, че нашата страна може да помогне със специалисти по консервация и реставрация. Всички са готови със своята помощ за Украйна, ние българите - не чак толкова, коментира той.
Минеков уточни, че е предложил да бъде създадена комисия, която да оцени щетите по унищоженото културно наследство в Украйна. По неговите думи от военните действия са засегнати над 880 обекта, а има и ограбени украински музеи. Европа трябва да не купува тези ограбени ценности и да ги връща, когато са намерени, заяви той. Моето предложение е в тази комисия да участват министри на културата, евродепутати и еврокомисари, добави Минеков.
Според него въпросът с последните събития, свързани с ръководството на Народния театър, придобива политически характер заради изразената подкрепа от председател на партия за ръководителя на връзките с обществеността на културната институция. На кантар не може да бъдат поставяни двама-трима чиновници, а от другата страна да стоят имена, изградили себе си с години, разпознаваеми и които са част от славата на България - това е абсолютно недопустимо, заяви Минеков. По неговите думи в Народния театър има още политически представители, които "чакат бурята да мине". Бурята няма да мине, каза той. Минеков добави, че изходът зависи и от министъра на културата. Последният акт в пиесата може да бъде от министъра, предупреди Минеков.