Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи отбелязва 115 години от рождението на Астрид Линдгрен. Събитието ще се състои на 7 декември в Националния дворец на културата (НДК), ден след официалното откриване на петото издание на форума, съобщават организаторите.
В рамките на един час посетителите ще могат да научат повече за детската писателка и да участват в игри, свързани с книгите й.
Форумът ще отбележи и друга годишнина - 130 години от рождението на Джон Р. Р. Толкин. В събитието, посветено на автора на „Властелинът на пръстените“, ще участват актьорите от театър „Хахаха“. То ще се състои на 10 декември. Ден по-късно с постановка „Мечо Пух“ на театралната трупа от „Мариета и Марионета“ ще се честват и 140 години от рождението на Алън Александър Милн.
В рамките на фестивала за своята детска книга „Голямата странна градина“ с малките читатели ще говори Владимир Зарев. Програмата включва още представяне на книгите „В невидимия свят с Иван Милев“ от Кристина Тужарова, „Смели и различни. Историите на 50 удивителни българки“ от Деси Нико, „Мишките отиват на опера“ от Мария Донева, „Истории от Космоса“ от Таня Петкова, „Ванилия Величественова Всемогъщова“ от Катя Антонова и др.
Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе от 6 до 11 декември. Тематичният фокус е „Четене с разбиране“. Фестивалът се реализира с подкрепата на Министерството на културата и Министерството на образованието. / ГН