Конкурс за най-красива външна коледна украса под наслов „Красива Коледа в Тунджа“ обяви община Тунджа. В него ще се съревновават домовете на жители във всички 44 тунджански села, съобщи кметът на общината Георги Георгиев.
Снимките на коледна украса се изпращат до 31 декември. Всички ще бъдат публикувани на официалната фейсбук страница на общината. Победителите ще бъдат обявени на 9 януари 2023 г. Идеята за коледната надпревара е на 22-годишния Даниел Петров от село Кукорево, който ще бъде включен в журито, каза кметът Георгиев.
Младежи от тунджанското село Роза пък за втора поредна година създават коледно настроение като украсяват населеното място. До момента е закупена украса за над две хиляди лева. Средствата за нея са събрани изцяло с дарения от местните жители, разказа за БТА един от инициаторите - 23-годишният Стилиян Славов.
Идеята възникнала спонтанно, в навечерието на коледно-новогодишните празници миналата година. Тогава събрали първите над хиляда лева, а поставянето и светването на украсата се превърнало в истински празник за малки и големи. Със събраните тази година над 800 лева коледно настроение ще има вече и в парка, а не само на площада на селото.
„В кампанията за красива Коледа ни подкрепят всички от селото. Възрастни хора ни потърсиха да дарят пари и след като събрахме поставените кутии тази година“, коментира Стилиян и добави, че светлините на коледната елха в с. Роза ще грейнат утре вечер.
Младите хора за втора поредна година организират и коледен концерт с базар под мотото „За една по-светла Коледа“ на 23 декември. Базарът е с благотворителна цел, а средствата отново отиват за облагородяване на селото. Местните жители изработват и продават сувенири и коледни лакомства. С тези пари миналата година е закупена и монтирана тенис маса, разказа още Стилиян.