Община Плевен откри официално реконструирани пътен надлез и важни улици в индустриалната зона с вложена инвестиция от близо четири милиона лева безвъзмездна финансова помощ, съобщи заместник-кметът Стефан Милев.
Той уточни, че общината е успяла да спести средства от други обществени поръчки и така да реализира този важен инфраструктурен проект, който обслужва на практика около 130-хилядното население на общината, и по-конкретно връзката между центъра и 40-хилядния ж.к. „Сторгозия”.
Чрез проекта „Осигуряване на устойчива градска среда на Плевен - етап 2" са модернизирани две основни улици, които се намират в индустриалната зона и това е подкрепа на развитието на бизнеса, посочи Милев. За първи път в индустриалната зона въведохме и две градски линии, обслужвани от електробуси, като продължаваме отлагани ремонти, защото зоната за индустрията е приоритет, подчерта заместник-кметът.
Той отбеляза, че в кризисните условия в страната, общината очаква да й бъдат възстановени по изпълнения проект инвестирани собствени средства от около 1,4 милиона лева – окончателното плащане, което се бави от юли досега. Въпреки това Община Плевен се подготвя за нов етап европейско финансиране. Милев се надява в следващия програмен период бюрократичните пречки да бъдат по-малко.
Ръководителят на изпълнения проект Евгени Генов подчерта, че фирмите са се справили предсрочно със задачите, преди крайния срок, който е 10 януари 2023 година. Завършен е участък от улица „Вит” от 835 метра, от улица „Северна" – 390 метра, и надлез за най-големия жилищен комплекс в Плевен – „Сторгозия” – около 400 метра.
На практика европейското финансиране е 3,378 млн.лв., а националното – 696 хиляди лева. Инвестицията е изпълнена за 30 месеца. Тя подобрява качеството на живота, намалява вредното въздействие върху околната среда. Реконструираните обекти обслужват подобрена градска среда около 95 000 жители население, изтъкна Генов.
Отец Иван от Плевенската митрополия отслужи водосвет за здраве и благоденствие под пътния надлез, след което бе прерязана трикольорна лента. На представянето на обектите присъства и заместник-кметът по финансите Милен Яков.
Както БТА вече писа надлезът бе пуснат в експлоатация по-рано, преди официалното откриване, а общината реализира през изминалата година още важни инфраструктурни проекти.