Нискотарифната компания "ИзиДжет" (EasyJet) съобщи за рязко съкращаване на годишните загуби, след възстановяването на търсенето за летните ваканции, което е довело до най-добрите тримесечни резултати за дружеството, предаде ДПА.
Групата публикува загуби преди облагане с данъци от 178 милиона британски лири (214 милиона долара)  за 12-те месеца до 30 септември спрямо негативен финансов резултат от 1,1 милиарда британски лири за предходната година.
Авиокомпанията обяви, че е постигнала най-добрите си печалби за едно тримесечие през лятното тримесечие – 674 милиона британски лири, тъй като краят на пандемичните ограничения за пътувания отново е поставил на дневен ред почивките в чужбина.
Групата обаче предупреди за натиска на разходите върху "целия пазар" и съобщи, че цените на горивото през първото полугодие са били с 50 на сто по-високи на годишна основа на фона на покачващата се инфлация. 
"ИзиДжет" прогнозира днес и окуражително търсене на пътувания за идните пролет и лято въз основа на ранните резервации, но предупреди за необходимостта от привлекателни цени на билетите, за да се стимулира търсенето извън пиковите периоди, предаде Ройтерс.
Обявените перспективи, едни от първите на европейска авиокомпания за идното лято, идват на фона на опитите на инвеститорите да разберат дали фактът, че бюджетите на домакинствата са засегнати от скока на цените на електроенергията и по-високите лихви по ипотечните кредити, ще се отрази на резервациите.
Анализатори вече отправиха предупреждения за рисковете пред авиационния сектор, където търсенето на полети обикновено следва икономическия растеж, а Великобритания, най-големият пазар за "ИзиДжет" вече е в рецесия, като икономическите перспективи за Европа също са се влошили значително. 
За шестте месеца от април 2023 година, когато "ИзиДжет" може да реализира по-голяма част от печалбата си, ранните резервации показват тенденция за по-високи постъпления за Великден спрямо миналата година с планирани пътувания до Турция, Египет и гръцките острови.
Главният изпълнителен директор на авиопревозвача Йохан Лундгрен обяви, че е имало силно търсене за Коледа, като приходите от билети са скочили с 18 на сто.