Компанята "Виваком" (Vivacom), част от "Юнайтед Груп" (United Group) и "УанУеб" (OneWeb), доставчик на спътников интернет, започна изграждането на наземна станция за комуникация с мрежата от спътници на "УанУеб" на ниска орбита, съобщава българският телеком.
Съоръжението ще разшири достъпа на държавите от Европейския съюз до мрежата на "УанУеб", ще направи системата по-устойчива и ще подобри широколентовото покритие на териториите от Централна Европа до Централна Азия, включително Черно и Каспийско море, посочват от "Виваком".
Заради многобройните си икономически ползи проектът, който се реализира в обект на "Виваком" на територията на община Стара Загора, получи сертификат клас "B". С него телекомуникационната компания не само ще осигури допълнителни работни места в региона в следващите 10 години, но и ще постави Община Стара Загора на световната карта на космическите технологии и комуникации, пише в съобщението. 
С пускането в експлоатация на наземната станция, качеството на сателитния интернет в посочените региони ще се подобри значително, като осигури покритие на някои от най-натоварените въздушни и морски маршрути в света. 
"Успешното ни сътрудничество с "УанУеб" е поредното доказателство, че "Виваком" е предпочитан партньор на международни технологични компании, които искат да инвестират в България. Печелим доверие не само с техническа експертиза, капацитет и надеждност на мрежата, но и с размаха, с който, в унисон с визията на United Group за региона, въвеждаме иновации и задаваме тенденции в сектора. Вдъхновени сме, че "УанУеб" вижда именно във "Викавом" точния партньор, който ще гарантира изпълнението на този проект по най-добрия начин, с дългосрочни ползи за бизнеса и обществото у нас", коментира Николай Андреев, главен изпълнителен директор на "Виваком".
"Виваком" ще вложи в наземната инфраструктура и оборудването на своя технологичен обект близо 1,5 милиона лева, а инвестицията на "УанУеб" в оборудване възлиза на няколко милиона долара. Наземната станция ще се състои от 18 антени и център за данни, който ще свързва сателитите на "УанУеб" с българската оптична мрежа и центрове за данни. Изграждането се очаква да бъде завършено в рамките на първото тримесечие на 2023 година. 
Микеле Франчи, главен оперативен директор в "УанУеб", коментира: "УанУеб" подобрява качеството и устойчивостта на свързаността с мрежата ни от малки сателити в ниска околоземна орбита. Изграждаме разпределена архитектура от наземни станции за връзка с мрежата ни от спътници, за да достигнем до най-отдалечените места на Земята. Избрахме България за изграждането на тази станция не само заради нейното географско положение, членството й в ЕС и ролята й на евразийски телекомуникационен център, но и защото с "Виваком" намерихме надежден местен партньор за изпълнение на мисията на "УанУеб".
"За Община Стара Загора инвестиции, които имат висока добавена стойност и разкриват нови работни места, винаги са добре дошли. Радвам се, че днес имаме възможност да връчим сертификат клас В и да насърчим подобни проекти. Това за бизнеса означава прилагане на съкратени срокове и индивидуално административно обслужване, предоставено от общинската администрация. Това поставя добро начало на едно успешно партньорство и дава ясен знак на инвеститорите, които избират нашия град", каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров.