Потребителите на Фейсбук са застрашени от коварен вирус, който ги подмамва с обещание за голотии. Нараства броят на хората, изпищели от киберзаразата. Вирусът използва профила и снимките на реални хора, заради което броят на жертвите му нараства.
Ако видите на стената си постинг от ваш приятел с неговата профилна снимка, на който пише „Maria Ivanova naked VIDE0” - не го отваряйте! Името е примерно и може да бъде името на всеки от списъка ви с приятели. Засега се ползват предимно профили на жени.

При цъкването на линка с публикацията се отваря нов прозорец, където за секунди се вижда полугола руса мацка. Това е фалшив вариант на YouTube, който дори иска и потвърждение за възрастта. Страницата, обаче, изисква от вас да изтеглите приложение, което да инсталирате на компютъра си, за да можете да гледате скандалното видео. Не го теглете – това е вирус!

Ако приложението се инсталира като разширение на браузъра, получава пълен достъп до данните на потребителя и повтаря „заразяването“ с неговите приятели.

Коварното е, че се използва профилната снимка на приятелите ви, което ви кара да вярвате в достоверността на „видеото“. Друг трик е отбелязването или „тагването“ на приятели от списъка на жертвата. Така и вашето име може да се окаже във въпросното видео и силно да ви се прииска да го отворите. Не се подмамвайте – това е клопка.

Добросъвестните потребители у нас вече масово предупреждават приятелите си да не се подлъгват. Често, обаче, съобщението се появява по няколко пъти и лъже, че видеото е видяно от брой потребители, вариращ от 35 до 90 хил.

От вируса „Naked video” вече са пропищели и в Румъния. Ударени са няколко страни, включително и САЩ.

Още е в сила и предупреждението да внимавате с голи снимки, изпратени на пощата ти, и още повече с предложенията за сваляне или инсталиране на файлове на компютъра ви.