Улеснява се транзитът на товари от и към Украйна, стана ясно по време на 18-ото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ (ОПТТИ) 2014-2020 г., което се проведе в периода 28-29 ноември в Стара Загора, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията (МТС).
За т.нар. „Коридори за солидарност“ се работи по идентифициране на проекти и се търсят краткосрочни инвестиции, които могат да бъдат изпълнени в непродължителен срок.
До края на програмата остават 13 месеца, през които се предприемат спешни действия, за да не се допусне загуба на финансови средства, заяви Мартин Георгиев, директор на дирекция „Координация на програми и проекти“ в МТС и ръководител на Управляващия орган на ОПТТИ.
По думите му водената политика от министерството е свързана с изменение на програмата чрез фазиране на големите проекти в железопътния сектор. Издадени са разрешения за строеж, проектиране и модернизация на тягова подстанция Чирпан в участъка Оризово – Михайлово, както и за реконструкцията на стрелките на жп гара Зимница и рехабилитацията на контактната мрежа в жп гарите Зимница и Стралджа. В изпълнение е и проектът за модернизация на тяговите подстанции Варна и Разград, изграждане на тягова подстанция Русе и въвеждане на системата SCADА, като се очаква дейностите да се финализират в края на 2024 г., съобщиха още от МТС.
По време на Комитета за наблюдение бяха одобрени методология и критерии за подбор за откриване на нова процедура, за внедряване на интелигентни транспортни системи, както и подобряване на безопасността и сигурността на транспорта по вътрешните водни пътища и пристанища. Планираните проекти са на приблизителна стойност 10 млн. лв. и ще бъдат финансирани по Приоритетна ос 4 на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“.
Мартин Георгиев посочи, че до края на 2023 г. трябва да се сертифицира над 40% от бюджета на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“. В новата програма като основен приоритет в жп сектора е заложено завършването на жп линиите Елин Пелин – Костенец и Волуяк – Драгоман, както и модернизация на жп отсечките от София до сръбска и македонска граници.
По покана на българските власти екип на генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия е на посещение в България от 28 ноември до 2 декември, съобщиха от Представителството на Европейската комисия в България. Начело на делегацията е Анес Монфре, началник на отдела за България, Унгария и Словения, който отговаря за изпълнението на Споразумението за партньорство (СП) и програмите, съфинансирани от Европейския фонд за регионално развитие, Кохезионния фонд и Фонда за справедлив преход на трите държави.
По време на посещението представителите на Европейската комисия ще участват в Комитетите за наблюдение на ОП „Транспорт и транспортна свързаност“ (ОПТТИ) и ОП „Региони в растеж“ (ОПРР) в Стара Загора, както и на ОП „Околна среда“ (ОПОС) в София. Делегацията ще посети и проекти, финансирани по трите програми в Стара Загора, Чирпан и Ямбол.