Във вторник започнаха най-мащабните за последните 20 години учения на руските Въздушнодесантни войски с участието на около 4000 войници и 36 транспортни и бойни самолета. Това съобщи говорителят на министерството на отбраната по подполковник Евгений Мешков, цитиран от ИТАР-ТАСС. С наближаването на датата на референдума в Крим се изострят и опасенията за военно противопоставяне между Запада и Русия, твърдят украински експерти.
Те експерти смятат, че е възможно повишаване на военната активност от страна на Русия след провеждането на т.нар. референдум за статуса на Автономна Република Крим, предаде Униан. „До провеждането на т.нар. референдум в Крим няма да има опити за силови действия, но след 16 март ситуацията може да стане доста заплашителна. Останаха ни само няколко дни, в които можем да използваме всички международни механизми, за да не допуснем военно противопоставяне”, е казал заместник-генералният директор на център „Разумков” Валери Чали.

Една от основните задачи на дивизионното командно-щабно учение на Ивановското съединение на Военновъздушните сили е „да се покаже ефективност в използването на тактически и парашутен десант в различни ширини и условия", посочи Мешков. По думите му
командването ще определи в хода на учението мястото на десантната операция с 3500 десантчици.

Маневрите се командват от командира на руските военновъздушни сили генерал-полковник
Владимир Шманов. В хода на ученията, които ще продължат до 14 март, ще бъдат използвани „съвременни автоматизирани средства за управление и връзка", посочва ИТАР-ТАСС.

В същото време България, Румъния и САЩ трябваше да започнат съвместно военно учение в рамките на НАТО в северната част на Черно море на около 500 км от полуостров Крим, където са струпани руски военни части. То беше отложено с ден заради влошени метеорологични условия, но съвпада по дати с руското учение, макар че е било планирано още през 2013 г.

В учението ще участват българската фрегата „Дръзки", три румънски военноморски кораба и американския ескадрен миноносец „Тракстън", който е част от ударната военноморска група на самолетоносача „Джордж Буш".

Разрушителят „Тръкстън" е въоръжен с крилати ракети „Томахоук" и ракети „Асрок" за борба с подводници. На борда му има два хеликоптера „Сий Хоук" и 300 моряци.

САЩ ще демонстрират днес решимостта си да защитят съюзниците си от НАТО близо до границата с Русия, предаде „Ройтерс” по повод започващите в Черно море учения на военноморските сили на България, Румъния и САЩ. Това са първите общи военни учения в района, откакто Кремъл се намеси в Украйна, отбелязва агенцията.

На север, в полската военновъздушна база Ласк, пристигат американски изтребители, които също ще участват в съвместни учения. Очаква се базата да бъде посетена от полския президент Бронислав Коморовски.

САЩ подчертаха, че и едните, и другите маневри са били планирани преди украинската криза, но те са и израз на подкрепа за членките на НАТО, неспокойни, че щом Русия е готова да се намеси в Украйна, те може да са следващите. Ученията показват, че засега именно Вашингтон е начело на международната реакция срещу действията на Русия в Украйна, а Европейският съюз, затруднен от изискването за консенсус между членовете си, се държи не толкова смело, се посочва „Ройтерс”.

В Полша - верен съюзник на САЩ, който още не е забравил десетилетията на съветското господство по времето на Студената война - официални лица заявиха, че размахът на вонновъздушните учения е бил засилен като реакция на руската намеса в Крим.

Вчера полският министър на отбраната Томаш Шемоняк каза в обект на полската противоракетна отбрана, разположен недалеч от Калининград, където е базиран руският Балтийски флот, че първоначално е било предвидено ученията да са по-малки, с участието само на транспортна авиация. След събитията около Крим обаче Варшава е поискала от Пентагона да изпрати не транспортни самолети, а изтребители. Тази седмица в Полша ще пристигнат не по-малко от 12 самолета F-16 с 300 военни.

Освен това Великобритания изпрати разузнавателен самолет във въздушното пространство на Полша и Румъния, който ще патрулира край границите на Украйна, съобщи във вторник британското министерство на отбраната. От там уточниха, че самолетът е част от операцията на НАТО за засилване на патрулните мисии над балтийските страни.

По-рано бе съобщено, че Съветът на НАТО е решил да започнат редовни полети на специалните самолети за радиолокационно разузнаване АУАКС, които да следят положението на Кримския полуостров и цяла Украйна. Машините ще излитат от две бази - английската „Уодингтън" и германската „Гайленкирхен".

Вашингтон също обяви, че изпраща в Полша и бившите съветски балтийски републики 18 изтребителя F-16 и няколко самолета цистерни.