Писателката Виктория Бешлийска ще се срещне с варненските читатели на 2 декември от 18:30 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Събитието е част от книжното турне за представяне на втория ѝ роман „Сърце“, съобщават издателите от „Софтпрес“. То вече премина през София, Пловдив и Русе, а на 1 декември ще бъде в Бургас.
На представянето авторката ще разкаже повече за процеса по създаването на романа, който ни връща в Средновековна България през 1243 година и разказва за преобръщането на съдбата на петима герои. Основите на сюжета почиват на исторически факти от средата на XIII век - период на вътрешнодържавни междуособици, но и на разцвет на духовността. На този фон Виктория Бешлийска разказва история за изпитанията, през които преминава едно майчино сърце, за властта и алчността, които ограбват душата на заможен болярски син, за истините, които един монах открива в миговете на тишина и смирение. 
„Сърце“ е книга за човешкия порив да надмогне аз, тук и сега, да отхвърли всички общест­вени и природни закони, да следва не съдбата си, а своето призвание“, казва за книгата доц. д-р Веселина Вачкова от Института за исторически изследвания към БАН. Според нея жанрът, наложен в първата книга на авторката „Глина“ и разгърнат във втората, е напълно нов за родната ни литература. Тя го определя като натуралистичен магизъм. В него цялата природа, целият свят, самите ние сме абсолютно реални и абсолютно магични, магията е в нас, отбелязва историчката.
Първият роман на Виктория Бешлийска „Глина“ е отличен от книжарница „Хеликон“ и с европейската награда за дебют „Еврокон 2022“.