Президентът Румен Радев връчи днес Почетния знак на държавния глава на Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за 70-годишнината от създаването на специалността "Журналистика". Отличието беше получено от декана на ФЖМК проф. д-р Веселина Вълканова на академичното тържество за 70 години на специалността "Журналистика", което продължава в аулата на Софийския университет.
През академичната 2022/2023 година Факултетът по журналистика и масова комуникация на Софийския университет "Св. Климент Охридски" чества 70-годишнината от създаването на специалността "Журналистика", с което се поставя началото на висшето академично образование по журналистика в България.
В словото си президентът Радев отправи думи на признателност към ръководството и преподавателите от ФЖМК, както и към младите хора в аулата - студентите по журналистика, и ги призова да отстояват истината, каквото и да им струва. "Не забравяйте, че свободата на словото започва с Вашата лична свобода, достойнство и съвест. Искрено Ви желая успех", пожела държавният глава.
В препълната аула на СУ присъстват генералният директор и заместник-генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) - Кирил Вълчев и Евгения Друмева, Петко Азманов - главен редактор на Дирекция "Международна информация" в БТА, генералният директор на Българското национално радио Милен Митев, представители на медии, сред които и много телевизионни журналисти, служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов, преподаватели и студенти.
(следва)