Турското министерство на външните работи поиска от Китай да информира обществеността за причините за пожара, при който загинаха най-малко 10 души, а други девет бяха ранени в Синцзян-уйгурския автономен район, съобщи "Хюриет дейли нюз".
"Очакваме причините за пожара да бъдат оповестени публично", се казва в писмено изявление на министерството на външните работи на Турция, разпространено след новината, че пожар миналата седмица е убил цивилни в Синцзян.
"Бяхме дълбоко натъжени да научим, че пожар, избухнал в Урумчи, столицата на Синцзян-уйгурския автономен район на Китайската народна република, е причинил човешки жертви и ранени. Изказваме съболезнования и пожелаваме бързо възстановяване на ранените", отбеляза министерството.
Пожарът е избухнал на 15-ия етаж на апартамент в Уйгур, който е под строга изолация заради КОВИД-19. Пожарът и загубата на човешки живот предизвикаха протести в региона с критики срещу правителството заради налагането на строга карантина, без да се предоставят подходящи условия.
Китай отдавна е обвиняван, че налага асимилаторска политика в Синцзян-уйгурския автономен район, чието население е преобладаващо мюсюлманско.