По улиците продължава да има полицаи. А онлайн работи цензурата - китайските власти се опитват днес да спрат избухналото през уикенда необичайно гневно протестно движение срещу противоепидемичните ограничения и с искане за повече свободи.
Тълпи демонстранти, организирали се чрез социалните мрежи, излязоха вчера на улиците в Пекин, Шанхай и Ухан, изненадвайки силите на реда.
Ето някои от скандираните лозунги: "Стига ковид тестове, гладни сме!", "Си Цзинпин, подай оставка! ККП (Китайската комунистическа партия, бел. АФП), оттегли се!", "Не на локдауните, искаме свобода".
Като обхванати територии този протест изглежда е най-значителният от времето на продемократичните бунтове през 1989 г.
Той е и кулминация на недоволството на хората в Китай, засилващо се от няколко месеца - страната е една от малкото в света, които и досега водят строга политика на "нулев ковид" с повтарящи се локдауни и почти всекидневно писиар тестване на населението.
Смъртоносният пожар, избухнал в Урумчи, столица на северозападната провинция Синцзян, отключи гнева на мнозина китайци; някои отправиха обвинения, че санитарните рестрикции са попречили на работата на спасителите.
Но демонстрациите през уикенда породиха и искания за повече политически свободи, дори за оттегляне на президента Си Цзинпин, току-що преизбран за безпрецедентен трети мандат начело на страната.
Полицейско присъствие
Тази сутрин имаше видимо полицейско присъствие в Пекин и Шанхай, близо до зоните на вчерашните митинги, констатираха журналисти от АФП.
В Шанхай двама души бяха арестувани недалеч от улица "Урумчи", там, където вчера се състоя демонстрация.
Единият от двамата "не се подчини на нашите нареждания", обясни полицай пред АФП.
Освен това агентите отстраняваха от мястото събрали се там хора и им нареждаха да трият кадри, заснети с телефоните им, видя репортер на АФП.
Макар да бе питана неведнъж, шанхайската полиция все още не е посочила броя на задържаните през уикенда.
Една от улиците, изпълнена с демонстранти през нощта, вече е с поставени по дължината на тротоарите високи сини заграждения, които да попречат на всякакви  нови митинги.
Вчера избухнаха сблъсъци между силите на реда и демонстранти, някои от които носеха бели цветя или бели листове като символи на цензурата. Редица от тях бяха арестувани.
Близо до река Лианма в Пекин, където снощи се бяха събрали над 400 млади китайци и с часове скандираха лозунги като "Всички сме жители на Синцзян!", днес бяха паркирани полицейски коли, а по брега патрулираха служители на реда. 
"Тази демонстрация беше нещо хубаво", сподели с АФП двайсетинагодишна жена, бягаща за здраве из квартала, която по думите й следяла събитието в социалните мрежи.
"Това изпрати сигнал, че на хората им е писнало от тези прекалени ограничения", добави тя, като пожела да остане анонимна.
"Според мен правителството разбра посланието и ще смекчи политиката си, за да се справи с положението", каза жената.
"Цензурата не можа да издържи на темпото", щом демонстрации избухнаха тук и там в страната, отбеляза тя.
Оттогава обаче цензурата навакса: днес изглеждаше, че от китайските социални мрежи са изтрити всички данни за тези демонстрации.
Търсенето по ключови думи като "река Лианма" и "улица "Урумчи" в платформата Вейбо - китайски Туитър, не даваше никакви резултати, свързани с протеста.
"Точка на кипене"
Строгият контрол на китайските власти над информацията и санитарните ограничения при пътувания из страната затрудняват проверките колко са били общо демонстрантите през уикенда.
Протестите в Китай обаче изключително рядко обхващат толкова обширни територии, тъй като всички форми на противопоставяне срещу правителството се потискат.
Демонстрации се състояха също в Кантон, Чънду и Хонконг, както и в Ухан, Централен Китай, където преди три години бе открит първият случай на КОВИД-19 в света.
Вестник "Женмин жибао" помества днес текст с предупреждения срещу "парализата" и "умората" в прилагането на политиката за "нулев ковид", но без призиви да се приключи с тези явления.
"Хората са стигнали вече до някаква точка на кипене, тъй като не се посочва ясно пътят към прекратяване на политиката за "нулев ковид", обяснява за АФП Алфред У Мулуан, специалист по китайската политика от Националния университет на Сингапур. "Партията подцени гнева сред населението", добавя той.
Демонстрациите разтревожиха инвеститорите. И борсите в Азия отвориха днес с видимо понижение.  
(БТА/Андрей Шарков)