Британско-австралийският минен гигант "Рио Тинто" (Rio Tinto) е постигнал споразумение за реституция с представители на аборигените, след като преди две години разруши древни скални светилища в Западна Австралия заради мина за желязна руда, предаде Ройтерс.
Разрушаването на древните пещери в пролома "Джукан гордж", които свидетелстват, че са били населявани от хора още през ледниковата епоха преди 46 000 години, засегна дълбоко традиционните собственици на територията – племената Пууту Кунти, Курама и Пиникура. 
То предизвика и глобален отзвук, заради който трима високопоставени мениджъри и двама членове на борда на компанията загубиха позициите си. Същевременно започна парламентарно разследване и цялостно преразглеждане на споразуменията на минната промишленост с коренното население на Австралия. 
Финансовите условия на споразумението не бяха оповестени по искане на племената, съобщиха страните по казуса.
Нищо не може да компенсира или замени щетите, които бяха нанесени в пролома "Джукан", така че това споразумение е ориентирано към наследство ни, с цел да гарантира, че от случилото се ще произлезе нещо положително през идните години, каза Бурчел Хейс, председателят на обединението на аборигенските племена, посветено на каузата - "Джукан гордж". 
Фондацията за наследството на "Джукан гордж" ще се фокусира върху образованието и възможностите за обучение, опазването и по-голямата видимост на наследството, културата и земята, се посочва в комюнике на организацията. 
Двете групи са в напреднали преговори за съвместно управление на споразумението за мината, добави племенното обединение.
"Не оправдахме ценностите ни като компания и нарушихме доверието, което ни гласуваха местните жители, като позволихме да бъдат унищожени скалните убежища в "Джукан", призна главният изпълнителен директор на "Рио Тинто" Джейкъб Стаусхолм.
"Докато работим усилено, за да възстановим отношенията ни, бих искал да благодаря на племената, старейшините им и фондацията за насоките и водачеството при формирането на това важно споразумение", заяви той в отделно комюнике.
Освен върху фондацията за наследство, дискусиите за коригиране на щетите са съсредоточени и върху текущото възстановяване на пещерите и околностите на "Джукан гордж", съобщи "Рио Тинто".
Австралия обяви миналата седмица, че ще въведе по-строго законодателство с цел по-добра защита на културното наследство на аборигените след разследването по случая с "Джукан", въпреки че не предостави времева рамка кога ще се случи това.