Дискусия за видимостта на жената в изкуството и общественото пространство ще води Лъчезар Бояджиев заедно с д-р Силвия Петрова. Събитието е част от проекта „Кристо за начинаещи“ и ще се състои на 29 ноември в „Алма алтер“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съобщават организаторите.
По думите на Лъчезар Бояджиев, темата на дискусията е разговор, който „все тлее без да започва“. „Като че ли художествените действия и намеси в публичното пространство зависят от поне две качества на артиста, за да имат въздействие и конструктивна ефективност - смелост и съпричастност. Първото е необходимо, за да се оспори статуквото и да се даде начало на процес на предоговаряне на използването на общественото пространство. Второто е необходимо, за да може това предизвикателство да взаимодейства по някакъв начин с другите „агенти“ в „полето“ - т.нар. публика, която, що се отнася до публичното пространство, винаги вече е там и участва като активен „агент“, а не само като пасивен зрител“, пише той за събитието.
Бояджиев допълва, че в рамките на дискусията акцент ще бъде въпросът за самоовластяването на жените артисти в публичното пространство. „Мъжките такива са овластени и така, по дефиниция, и по толкова много начини...“, пише още художникът.
Дискусията продължава темата на изложбата „Жан-Клод за начинаещи“, която разгледа образите на „силните момичета“ в публичното пространство.
„Кристо за начинаещи“ е пилотен проект на галерия „Сариева“ и фондация „Отворени изкуства“ в програмата Sarieva Open Arts. Той се реализира с финансовото съдействие на „Едногодишен грант 2021 г.“ на национален фонд „Култура“.
Лъчезар Бояджиев е роден през 1957 г. Завършил е Националната художествена академия в София през 1980 г. Сред индивидуалните му изложби са „Уютни дистопии”, „Лъчезар Бояджиев. Sic transit media mundi /Настоящето е прекалено късо и доста тясно“, „Места на мъдростта“, „Не съм библиотечен художник“ и др.
Силвия Петрова е родена през 1979 г. Тя е доктор по обществени комуникационни и информационни науки и преподавател в катедра „Културология“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Завършила е бакалавърска степен по Културология и магистърска по Културна антропология в катедра „Теория и история на културата” на Софийския университет. Защитава дисертационен труд по специалност „Масова култура” във Факултета по журналистика и масови комуникации, катедра „Печат и книгоиздаване”. / ГН